• Načítám...
>

Vedení Středočeského kraje uctilo památku Palacha

Zástupci vedení Středočeského kraje uctili, 53 let od sebeupálení, památku studenta Jana Palacha. Pietní akt se uskutečnil u jeho rodného domu ve Všetatech. Následně také před mělnickým gymnáziem, které Palach navštěvoval. Vzpomínky se zúčastnili také místní studenti, pamětníci i bývalí legionáři.

Reklama

Vedení Středočeského kraje uctilo památku a odkaz Jana Palacha. Hejtmanka Petra Pecková se zúčastnila pietního aktu, který proběhl u rodného domu Palacha ve Všetatech, kde dnes jeho osud připomíná památník.

„Já vždycky přemýšlím o tom, co musel zažívat Jan Palach před tím, než tenhle zoufalý čin udělal. Co byl ten motiv, jaké pocity zažíval, protože uteklo padesát tři let, což vlastně v historii není tak dlouhá doba, ale přesto mám pocit, že se ta společnost hrozně proměnila. Když přemýšlím o tom, co by muselo být motivací pro dnešní společnost, aby někdo takový čin udělal, tak si to vlastně nedokáži představit,“ řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Vzpomínková akce pak pokračovala také v nedalekém Mělníku, kde přišla Palachovu památku uctít veřejnost, bývalí legionáři i studenti místního gymnázia, kde sám Palach od roku 1963 studoval. Starosta Mělníka připomněl, že Palach nebyl první ani poslední, kdo chtěl sebeupálením projevit odpor vůči tehdejším poměrům.

„Jan Palach se k tomu činu odhodlal ve snaze vzbudit odpor. Vyvolat šok tím, že chtěl, aby tento národ se nepoddal. A před Janem Palachem tady byli další, kteří bojovali proti diktatuře, proti nespravedlnosti a Jan Palach je tím velkým symbolem,“ připomněl Ctirad Mikeš, starosta Mělníka.

Vedle Jana Zajíce se k sebeupálení odhodlali také Josef Hlavatý z Plzně, nebo Miroslav Malinka z Brna. Celkem jich, v tehdejším Československu, bylo sedm. Jana Palacha si v Mělníku každoročně připomínají před místním gymnáziem u památníku maďarského sochaře Andáse Becka. Socha zosobňuje siluetu hořícího muže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu