• Načítám...
>

Uplynulo 25 let od smrti Hrabala, kraj otevře jeho chatu

„Buďte na lidi hodní, nebo vám nepůjdou na pohřeb.“ To je jeden z citátů Bohumila Hrabala. Od jeho pohřbu, kde pro lidi nebylo k hnutí, uběhlo letos 25 let. A právě při výročí jeho úmrtí nabízí Středočeský kraj exkluzivní možnost navštívit jeho chatu v legendárním Kersku.

Reklama

Třetího února uběhlo 25 let od úmrtí spisovatele Bohumila Hrabala. Právě při výročí jeho odchodu se kraj rozhodl na den zpřístupnit jeho chatu v Kersku. Přímo u jeho chaty se vedení kraje sešlo, aby uctilo spisovatelovu památku. Později zamířilo také na nedaleký hřbitov v Hradištku, kde je spisovatel pochován. 

„Mohu říci, že už vlastně více než 14 dní stojíme na pozemku v majetku Středočeského kraje. Před čtrnácti dny jsme ten pozemek a tu chatu už převzali. Stejně jako Bohumil Hrabal, který koupil tu chatu na inzerát, tak jsme ji vlastně i my koupili na inzerát. Byl tam jeden velký rozdíl. Bohumil Hrabal koupil tu chatu za svůj první knižní honorář, my jsme ji koupili ve finále za 9,9 milionu korun. Dnes by to už nevydělal žádný knižní honorář," řekl Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

„Chceme ji otevírat v průběhu rekonstrukce mimořádně. Další otevření plánujeme na květen, kdy bude probíhat Hrabalovo Kersko a jinak bude pro návštěvníky uzavřena," řekl Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Kraj plánuje do dvou let celou nemovitost zrekonstruovat a vybudovat tam Hrabalovo muzeum, které naváže na současné Polabské muzeum v Nymburce.

„V letošním roce bychom připravovali projektovou dokumentaci a vyřizovali stavební povolení. V roce 2023 bychom rádi stavěli a připravili expozici a ideální datum otevření plánujeme na 28. březen roku 2024 u příležitosti 110. výročí narození Bohumila Hrabala," řekl Václav Švenda. 

Než bude chata zpřístupněna veřejnosti, za výlet stojí určitě i samotné Kersko s Hrabalovou stezkou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu