• Načítám...
>

Dějiny Mladé Boleslavi přibližuje palác Templ

V Městském paláci Templ v Mladé Boleslavi je k vidění stálá multimediální muzejní expozice, která mapuje dějiny Mladé Boleslavi. K vidění tu je například hodinový stroj, který býval až do roku 1779 na Staroměstské radnici, ale i další exponáty.

Reklama

Městský palác Templ patří k nejstarším zachovalým stavbám v Mladé Boleslavi a podle pověsti byl postaven pro řád Templářů. V současné době se v něm nachází multimediální muzejní expozice, která mapuje dějiny Mladé Boleslavi, města, které dne 3. července roku 1600 císař Rudolf II. povýšil na královské.

"Určitě lidi zajímá archeologická část, která se nachází ve sklepeních, jsou tam nálezy přímo z hrobu, jsou tam hrobové výbavy a každá místnost je zaměřená na určitý typ nabídky. Je to věnováno vykrádání hrobů nebo jsou to nálezy té hrobové výbavy v těch hrobech, dále jsou tam nejstarší, když to řeknu obecně, Boleslaváci, to jsou nálezy přímo tady ze Staroměstského náměstí," řekla Alena Nastoupilová, vedoucí galerie Městského paláce Templ.

První patro je věnováno dějinám města Mladá Boleslav. Za zmínku stojí i hodinový stroj, který býval až do roku 1779 na Staroměstské radnici, ale i další exponáty.

"Jsou tady nejstarší obyvatelé, za mnou mohou návštěvníci vidět Jana lékaře, což byl místní lékař a měšťan a jinak jsou tady potom exponáty věnované Jednotě bratrské a nejstarší zprávy města, takže různé typy pečetí, různé knihy, Kniha smluv rozličných, Kniha trhová a tak podobně," řekla Alena Nastoupilová, vedoucí galerie Městského paláce Templ.

Ve druhém patře na návštěvníky čeká galerie, která pravidelně hostí výstavy nejrůznějších autorů. Mimo veřejnosti je Templ otevřený také pro školy a školky. V rámci vzdělávacích programů se tu děti mohou blíže seznámit nejen s dějinami města, ale vyzkoušet si i nejrůznější činnosti.

"Z toho pravěku bych zmínila řezání pazourkovými noži, drcení obilí na kamenné zrnotěrce, zpracování kůže, ukazujeme jim, jak se kůže zpracovávala, zdobí si kůži různými technikami a z toho středověku je nejpopulárnější ražba mincí, psaní husím brkem, pečetění listin," řekla Alena Nastoupilová, vedoucí galerie Městského paláce Templ. 

Zatímco školy a školky se musí na návštěvu předem zaregistrovat, pro širokou veřejnost je Městský palác Templ otevřený od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu