• Načítám...
>

V Kolínské nemocnici vzniklo Centrum porodní asistence

A teď jedna dobrá zpráva pro všechny nastávající maminky z Kolínska. V oblastní nemocnici Kolín se otevřelo nové Centrum porodní asistence. Jaké výhody to zdejším rodičkám přinese? Podívejte se.

Reklama

První středočeskou nemocnicí, která se může pochlubit Centrem porodní asistence, se stala Oblastní nemocnice Kolín. Ta reaguje na stále větší trend rodit v nelékařském prostředí a nechat porodu volný průběh. 

„Je tady vytvořeno prostředí, aby právě takový porod tady mohl proběhnout, ale zároveň jsou tady dostupní lékaři a je tady dostupná veškerá péče v případě nenadálých komplikací," řekl Pavel Pavlík, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Centrum vzniklo na gynekologicko-porodnickém oddělení, které prošlo před dvěma lety kompletní rekonstrukcí. Vznik samotného Centra porodní asistence si nevyžádal žádné náklady. 

„Nemocnice uzpůsobila chod toho oddělení a vyčlenila některá lůžka nebo některé pokoje pro to, aby právě byly přizpůsobeny pro tyto alternativní porody nebo porody s asistentkou. Zároveň v rámci koncepce toho centra porodní asistence je i umožněn pohyb toho rodinného příslušníka po celou dobu hospitalizace rodičky a novorozence," řekl Pavel Pavlík. 

„Nacházíme se v zemi, kde se úmrtnost novorozenců blíží téměř nule. Jakékoliv alternativy vedou k tomu, že toto číslo se bude zvyšovat. Nemůže se už blížit více nule, než se blíží. Samozřejmě odborná veřejnost, lékaři i porodní asistentky si toto nepřejí. Aby se práce, kterou dělají, začala setkávat s horšími výsledky. Proto reagujeme na požadavky doby," řekl Petr Chudomel, ředitel Oblastní nemocnice Kolín.

Podle primáře Aleše Tomana by nové centrum mělo zaručit, že přístup k rodičkám bude co nejpřátelštější a porod proběhne s co největším respektem k jejich přáním. 

„Je to pro rodičky, kde nehrozí žádné riziko komplikací, respektive je tam velmi nízké. To znamená, že se bude jednat o vyselektované pacientky s normálním průběhem těhotenství a očekáváním normálního průběhu porodu. Je to omezeno věkově a váhově, protože víme, že dámy, které rodí po čtyřicítce a nebo ty, které jsou obézní, tak samozřejmě mají bohužel více komplikací," řekl Aleš Toman, primář gynekologicko-porodnického oddělení.

Na gynekologicko-porodnickém oddělení v Kolínské nemocnici ročně porodí přibližně 1300 - 1400 žen a nové centrum by tedy mohly využít všechny rodičky, které splňují kritéria. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu