• Načítám...
>

Středočeský kraj pomáhá Ukrajině i ukrajinským uprchlíkům

Do pomoci Ukrajině zasažené invazí ruských vojsk se vložil i Středočeský kraj. Nejen, že pomůže štědrou částkou přímo ambasádě, ale připravil pomoc i pro občany Ukrajiny mířící do naší vlasti.

Reklama

Únorové Zastupitelstvo Středočeského kraje jednomyslně schválilo pomoc pro ukrajinské občany mířící na naše území. Zároveň také jednohlasně rozhodlo o ukončení veškeré spolupráce s Ruskou federací. 

„Uvolnili jsme částku 10 milionů korun a rozhodli jsme se, že ji pošleme a bylo to také jednomyslně schváleno, na účet Ukrajinské ambasády na základě výzvy, kterou právě zveřejnil pan velvyslanec, se kterým jsme ve spojení," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Kraj ale pomůže i občanům mířícím sem do České republiky.

„Počínaje dneškem s okamžitou platností mají občané Ukrajiny veřejnou dopravu na území Středočeského kraje zdarma," řekl Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

K cestování zadarmo jim bude stačit pouze průkaz totožnosti. 

„Také jsme rozhodli o tom, že krajské nemocnice budou poskytovat bezplatnou péči po předložení pasu. Prostě papíry se musí řešit až následně a já věřím, že všichni, kdo tady budou, dostanou kartičky VZP. Teď je nemají, takže když budou potřebovat pomoc, bude jim samozřejmě poskytnuta," řekla Petra Pecková. 

Současně vzniklo v Praze krajské Asistenční centrum pomoci. Nejdříve v Městské knihovně , to ale kapacitně nestačilo a tak se přesunulo do Kongresového centra. To by mělo obsloužit až dva tisíce lidí denně. 

Vácha

Kromě toho zřídil kraj i dvě svá Asistenční centra.

O případných dalších místech bude kraj jednat podle aktuálního vývoje situace. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu