• Načítám...
>

První Středočeské centrum pomoci Ukrajincům je v Praze

Středočeský kraj se na otevření nového centra pro ukrajinské uprchlíky dohodl s Prahou. První Asistenční centrum pomoci pro oba kraje tak vzniklo v centru Prahy 1. Hejtmanka Petra Pecková už ale uvažuje o dalších podobných centrech právě v kraji.

Reklama

V Městské knihovně hlavního města Prahy na Mariánském náměstí vzniklo Asistenční centrum pomoci Ukrajincům nejen pro hlavní město, ale také pro Středočeský kraj. 

„Všechny kraje musí vytvořit takzvané KaCPU, což je krajské Asistenční centrum pomoci. My jsme se rozhodli to první vytvořit spolu s hlavním městem Prahou. Je to vlastně sdílené, protože většina těch lidí, kteří přijíždějí, jdou právě do hlavního města Prahy a do Středočeského kraje. Středočeský kraj a Praha mají zhruba 50 % všech pracujících Ukrajinců, kteří jsou legálně v České republice. Ve Středních Čechách je to 35 tisíc osob a předpokládá se samozřejmě, že k nim přijedou jejich příbuzní. To bude asi ten největší nápor," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

„Tady v tom Asistenčním centru budou jednotlivé přepážky, kde si lidé mohou vyřídit všechny potřebné dokumenty. Od registrace na cizinecké policii přes žádosti o tzv. doplňkovou ochranu na ministerstvu vnitra až po další věci jako je zdravotní pojištění, případně ubytování," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Pokud by současné centrum nezvládalo kapacitu, má kraj v plánu zřizovat další. Podle hejtmanky Petry Peckové by směřovalo na Mladoboleslavsko, kde kvůli práci v automobilkách žije nejvíce obyvatel ukrajinské národnosti z celého kraje. Vedení kraje pomáhá také s odvozem Ukrajinců do bezpečných oblastí.  

„Nám se podařilo evakuovat 88 volyňských Čechů. To znamená českých krajanů, kteří žili po pět generací na Volyni v oblasti Žitomyra, Malinovky a dalších obcí. Oni prokázali obrovskou statečnost, protože se jim na Ukrajině podařilo opravdu v bombardované části získat autobusy, dát se dohromady přes ty vesnice, svolat se a s asistencí policie je dostat na hranice mezi Ukrajinou a Maďarskem. Obrovský kus práce udělala Policie České republiky a ministerstvo vnitra a celý ten tým, který se na tom podílel," řekla Petra Pecková.   

Podle radního Boreckého by byl kraj schopný vyslat takových autobusů až sto. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu