• Načítám...
>

Kraj zprovoznil další asistenční centrum pomoci

V Příbrami bylo otevřeno další Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Ve Středočeském kraji se jedná o čtvrté místo. Lidem z Ukrajiny tu je nabídnuta mimo jiné pomoc s vyřízením všech potřebných formalit.

Reklama

Středočeský kraj otevřel další, v pořadí čtvrté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. To vzniklo v prostorách Kulturního domu v Příbrami a v provozu je sedm dní v týdnu dvacet čtyři hodin denně.

"Má kapacitu zase zhruba čtyři sta osob, jak během dne, tak během noci. Bude pomáhat zejména s ubytováním, potom s registrací, kterou musí všichni podstoupit do tří dnů. A dále s tím celým procesem ke získání toho víza. Také tam získají ukrajinští občané možnosti a kartičku zdravotní pojišťovny a formuláře na sociální dávku od úřadu práce. A úřad práce jim je hned schopen dát kontakty na zprostředkování zaměstnání, protože většina z nich chce nežít na dluh, ale hned začít pracovat," říká hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

Na místě je lidem k dispozici drobné občerstvení, prostor pro nabíjení telefonů, odpočinek a nechybí ani dětský koutek či zdravotnická pomoc.

"My jsme navíc v podstatě při vzniku KACPU v jednotlivých těch třech městech zajistili okamžitě přítomnost zdravotníků při činnosti těchto kontaktních center. Probíhá akutní ošetření typu - že si nevzali při tom útěku z Ukrajiny léky nebo jim došly po cestě, případně nevolnost, nebo jsou to lidé, kteří jsou dva nebo tři dny po operaci a začala jim nějakým způsobem ta rána zlobit. Tak ti naši zdravotníci a lékaři v těch kontaktních centrech jsou připraveni a pomáhají takto přímo na místě," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Pavel Pavlík.

Další Krajská asistenční centra pomoci jsou lidem z Ukrajiny k dispozici také v Mladé Boleslavi, Kutné Hoře a Praze. Tam bylo toto kontaktní místo spuštěno ve spolupráci s hlavním městem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu