• Načítám...
>

Stálá expozice GASK reflektuje lidské vlastnosti

V Galerii Středočeského kraje je mimo pravidelně obměňovaných výstav k vidění i stálá expozice. Ta reflektuje lidské vlastnosti. K vidění tu je přibližně dvě stě padesát obrazů, soch, grafik, ale i multimediálních děl.

Reklama

Stav mysli. To je název stálé expozice Galerie Středočeského kraje. Vystavená díla evokují jednotlivé povahové vlastnosti člověka. K vidění tak jsou například díla znázorňující krutost, něhu nebo radost.

"Naše expozice nabízí pohled do sdílené lidskosti, ale tam je také kritický moment, že když přicházejí ty zločiny, umění je schopno reflektovat i to nejhorší v člověku. Tím nechci diváky odstrašit, je tady spousta krásných věcí, ale také je tady hodně důvodů k zamyšlení," řekl Richard Drury, vedoucí uměleckého oddělení GASK.

V každé místnosti galerie, kde je vystavena stálá expozice, proti sobě stojí vždy dvě tematické protichůdné lidské vlastnosti.

"Teď zrovna stojíme uprostřed dvojice krutost a něha. Takže ta expozice vždy sleduje nějakou polaritu mezi jedním a druhým pólem lidského cítění a uvažování. V dnešní době si myslím, že zrovna tato dvojice je velmi aktuální. A například v druhém patře se jedná o další dvojice rezignace a svědomí a nebo naděje a skepse," řekl Richard Drury, vedoucí uměleckého oddělení GASK.

Expozice Stav mysli ukazuje to nejlepší, co má Galerie Středočeského kraje ve svém sbírkovém fondu. K vidění tu je i několik zapůjčených či dočasně umístěných děl. 

"Máme takzvané intervence, to znamená, že současný umělec přijde, najde místo, kde by mohl umístit nějakou svou současnou reflexi a většinou se to odehrává v rovině instalace nebo nových médií, jako například videa a tím pádem ti návštěvníci tady najdou klasické obrazy, sochy, fotografie, grafiku, ale také promítání na zdi," řekl Richard Drury, vedoucí uměleckého oddělení GASK. 

Návštěvníci tu tak mohou obdivovat přibližně dvě stě padesát uměleckých děl. Stálá expozice Galerie Středočeského kraje je zpřístupněna od úterý do neděle mezi 10. a 18. hodinou. Prohlédnout si jí můžete ale také online prostřednictvím 3D prohlídky na webových stránkách galerie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu