• Načítám...
>

Historii Keltů přibližuje muzeum v Dobšicích

V obci Dobšice můžete navštívit Muzeum Keltů. K vidění tu jsou i 2500 let staré exponáty. Na muzeum navazuje i keltská polozemnice v reálné velikosti.

Reklama

Po krátké pauze bylo veřejnosti opět zpřístupněno Muzeum Keltů v Dobšicích. Nabízí stálou expozici připomínající tento národ všem, kteří mají rádi naší historii. Muzeum vzniklo na základě archeologického výzkumu prováděného v letech 1899 - 1927 zakladatelem Polabského muzea v Poděbradech Janem Hellichem.

"Za tu dobu zde objevil 27 kostrových hrobů, z toho bylo pět mužských, z toho 4 s bojovnickou výbavou, 8 ženských a 3 dětské. My tu máme rekonstrukci jednoho hrobu v muzeu, je v něm keltský muž bojovník, jelikož se Keltové pohřbívali oblečeni a s předměty, které využívali, takže na té kostře vidíme i ty ozdoby a zbraně," řekla Zdeňka Deimlingová, průvodkyně.

Kromě hrobu je tu k vidění také například model keltského oppida. Dvě figuríny pak názorně ukazují, jak se v té době muži i ženy oblékali a zdobili.

"Jsou to zejména ty náramky, které ženy používaly na ruku, na krk, i na nohy. Žena v té době byla vizitkou svého muže, takže čím na sobě měla více těch ozdob, tak tím ta rodina byla bohatší, patřila k té vyšší aristokratičtější vrstvě. Na figuríně keltského muže vidíte, jak ti muži byli vysocí, měli okolo dvou metrů, ale umírali kolem 40 let. Ženy ještě dříve, tam se ten věk pohybuje 30 - 35 let," řekla Zdeňka Deimlingová, průvodkyně.

V prostorách muzea najdete také několik vitrín. V nich jsou vystavené exponáty staré přibližně 2500 let.

"Jsou vyrobeny primitivními pracovními nástroji, samozřejmě bez elektřiny a ty exponáty jsou i tady z Dobšic, ale jsou i tady z okolí do 30 kilometrů. Nejčastěji okolí Nymburka, obce Křinec a Křečkov," řekla Zdeňka Deimlingová, průvodkyně.

Na muzeum navazuje i keltská polozemnice v reálné velikosti 3 x 5 m. Ta je přístupná pouze s průvodcem.

"Spodní část domu je zapuštěná pod zem, proto polozemnice. Nadzemní část je tvořená konstrukcí z kůlů, obvykle dubového dřeva. Byla nejčastěji kryta sedlovou střechou a byla pokryta buď došky a nebo rákosem. K vnitřnímu vybavení patřily lavice, police a jiný jednoduchý nábytek. K topení sloužilo ohniště či pícka," řekla Pavlína Králová, předsedkyně kulturní komise OÚ Dobšice.

Muzeum se nachází v budově obecního úřadu a přístupné je každý den od 9 do 15 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu