• Načítám...
>

Kraj projednával s občany stavbu vysokorychlostní trati

V následujících letech by měla velmi ovlivnit život Středočechů stavba nové vysokorychlostní trati z Prahy do Brna. Proto proběhlo v Uhlířských Janovicích zasedání, na kterém byl veřejnosti představen návrh koridoru této trati. Kromě veřejnosti vyrazil na místo debatovat také náměstek hejtmanky Jiří Snížek.

Reklama

Vymezení koridoru nové vysokorychlostní trati Praha - Brno, tedy respektive části trati v úseku Poříčany - Světlá nad Sázavou ve Středočeském kraji bylo tématem veřejného zasedání v Uhlířských Janovicích. Na setkání dorazilo přibližně pět desítek osob, mezi nimi zástupci Středočeského kraje, Správy železnic i veřejnost. 

Je to zhruba 200 metrový koridor, je to pás v mapě, který vede od Poříčan do Světlé nad Sázavou. Jedná se o tom, kudy bude ten koridor vymezen. To tady dnes veřejnosti prezentoval projektant,” řekl Jiří Snížek.

Podle současných plánů by měla první etapa výstavby mezi Prahou a Poříčany začít v roce 2025. Debatovaný úsek ve Středočeském kraji by měl začít růst o pět let později, tedy kolem roku 2030.

Vysokorychlostní trať jako taková nevypadá nijak výrazně jinak, než jsou dnešní běžné koridorové tratě. Tady v okolí Kutnohorska se předpokládá výstavba dvou kolejí, běžné dvoukolejky, která vypadá stejně jako ten dnešní koridor. Ta vysoká rychlost není daná tím, že by ta trať byla nějak speciální, minimálně ne z pohledu lajka. Je v té krajině vedena výrazně více přímo, to vlastně umožňuje tu rychlou jízdu,” řekl Marek Pěnkava.

Do zasedacího sálu dorazily i desítky obyvatel okolních obcí, kterých by se nová trať měla dotknout. 

Mezi nimi i obyvatelka Košic, paní Martina Nováková. Ta patří mezi spoluzakladatele spolku VRTáci, podle kterého by se dotčené orgány měly zamyslet nad plánovanou výstavbou.

Největší problém stavby je především malá informovanost obyvatel. Druhá věc je, že tato stavba nemá žádné ekonomické opodstatnění. Jsme pro modernizaci stávajících tratí. Stávající tratě nejsou v pořádku, Správa železnic se snaží je modernizovat, ale cesta k jejich plnému zmodernizování a funkčnosti jako jinde v evropských zemích je ještě dlouhá,” řekla Martina Nováková.

Ve Středočeském kraji žije milion a čtyři sta tisíc lidí, takže není možné se bavit se všemi. Je třeba přihlížet k tomu veřejnému zájmu, ten veřejný zájem hledat a je i jasné napříč politickým spektrem, to znamená všechny strany, ať už opoziční nebo koaliční, jsou pro výstavbu vysokorychlostních tratí, protože je to velká příležitost pro Českou republiku,” řekl Jiří Snížek.

V Česku se počítá s vybudováním 750 kilometrů trati. Odhadované náklady činí 600 miliard korun.

    Reklama

    Mohlo by Vás zajímat


    Nejnovější zprávy Středočeský kraj


    Dnešní premiéry

    Nejčtenější zprávy

    Reklama

    PR články

    Více PR článků
    Zavřít reklamu