• Načítám...
>

Středočeský kraj vyhlásil Vesnici roku

Středočeský kraj zná svou nejhezčí vesnici. Titul Vesnice roku předala v prostorách krajského úřadu přímo hejtmanka Petra Pecková.

Reklama

Po dvouleté pauze byla opět vyhlášena soutěž Vesnice roku. Do jejího středočeského kola se přihlásilo jedenáct obcí.

"Což je oproti jiným ročníkům málo. Ale je to proto, že ten ročník byl za rok 2021 a to byl rok covidový, kdy ono se v té soutěži oceňují kulturní aktivity v té obci, spolkový život a další věci. Samozřejmě na to všechno nebyl za covidu čas. Takže pro mě z těch jedenácti jsou opravdu vítězové úplně všichni," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje

Mimo hlavního vítěze byla ocenění předána i dalším obcím. Nechyběla ani Koláčová cena nebo například diplomy za podporu sportu a sportovní infrastruktury, za podporu školství nebo za příkladnou pospolitost a spolupráci mezi částmi obce. O jednotlivých vítězích rozhodovala odborná komise.

 "Máme celý okruh toho, co hodnotíme. Jsme dohodnutí předem, jaké okruhy budeme hodnotit a samozřejmě pak dáváme i na nějaký celkový dojem. To znamená obce, které nás překvapí některým z těch atributů venkovského života, se za to potom snažíme ocenit. Obtížné je to v tom, když vesnice nabídnou té hodnotící komisi obdobný program. Samozřejmě, pokud se snaží do toho zapojit nějakou míru kreativity a vědí, že mají ukázat něco, co ty jiné vesnice nemají, tak potom je to pro tu hodnotitelskou komisi jednodušší," řekl David Rameš, předseda hodnotitelské komise.

Vesnicí Středočeského kraje roku 2022 se stala Kostelní Lhota. Titul si podle komise zasloužila například vzornou péčí o veřejné prostranství, bohatý kulturní život a další.

"Je to především obrovské ocenění práce nejenom starosty, zastupitelstva, vedení obce, ale především práce všech občanů, všech lidí, všech spolků, protože ty mají ten hlavní podíl na tom, že tady dneska můžeme takhle stát a přebírat tu cenu. Nečekali jsme to, bylo to velké překvapení, ale zase když to vezmu z té druhé stránky, tak to, jak všichni pomáhali v přípravě na tu hodnotící komisi a jak to funguje v rámci celého roku u nás, tak se možná do jisté míry nedivím, protože ti lidé si to opravdu zaslouží a to je především jejich úkol," řekl Tomáš Drobný, starosta Kostelní Lhoty.

Na celostátním finále soutěže Vesnice roku bude kromě Kostelní Lhoty reprezentovat Středočeský kraj i obec Čistá, která v krajském kole skončila na druhém místě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu