• Načítám...
>

Kraj chce podpořit sociálně a hospodářsky slabá území

Středočeský kraj připravuje návrh nástrojů pro intervence v hospodářsky a sociálně ohrožených území kraje. Nově vymezil více než 200 obcí převážně z periferních oblastí kraje. Ty by se v budoucnu mohly dočkat podpory.

Reklama

Kraj plánuje podpořit sociálně a hospodářsky slabá území. Vymezení těchto území ve stávající Strategii rozvoje územního obvodu Středočeského kraje bylo zpracováno před rokem 2012, a je proto značně zastaralé. Strategii by tedy měla čekat aktualizace.

"My jsme vymezili obce, které jsou podle nás hospodářsky a sociálně ohrožené. Je to zhruba 200 obcí, žije tam čtvrtina obyvatel kraje. Parametry, podle kterých jsme to určili, jsou intenzita podnikatelské aktivity, nezaměstnanost, index stáří, populační přírůstek nebo úbytek a dopravní obslužnost. Když je v obcích v souhrnu těchto 5 parametrů horších než v tom zbytku, v té třičtvrtině kraje, tak tyto obce spadají v tuto chvíli mezi sociálně a hospodářsky ohrožené. Těmto obcím budeme speciálně pomáhat, aby se vývojové nůžky ve Středočeském kraji nerozevíraly," říká Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Slabá území by kraj mohl podpořit mimo jiné například specifickými dotačními tituly. Na seznamu jsou převážně obce z periferních oblastí kraje. 

"Dle předpokladu je tam půlka Rakovnicka a to, co je dál od Prahy. Je tam půlka Příbramska, oblast kolem Městce Králové a potom i Čáslavsko z velké části," dodává Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Aktualizaci Strategie rozvoje územního obvodu Středočeského kraje musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. To bude zasedat v září. V případě schválení budou následně voleny konkrétní postupy podpory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu