• Načítám...
>

28. října proběhl tradiční Den Středočeského kraje

V den státního svátku 28. října nabízejí středočeská muzea a galerie pestrý kulturní program pro všechny věkové skupiny. Do akce se tradičně zapojuje Muzeum Českého krasu v Berouně.

Reklama

28. říjen je tradičně i Dnem Středočeského kraje. Při této příležitosti nabízejí příspěvkové organizace zřizované krajem speciální program či vstup za symbolickou cenu. Tradičně se do této akce zapojilo i Muzeum Českého krasu v Berouně. Tentokrát pro děti připravilo komentovanou vycházku s názvem Krok za krokem zaměřenou na pověsti, legendy a strašidla. 

"To, co se tady vypráví, je legenda o založení Berouna, kterou zapsal Václav Hájek z Libočan. Ten tvrdil, že Tetín je vlastně tím místem, odkud byl založen Beroun. Ono je to docela jasné. Když si tam stoupnete na vyhlídku, tak vidíte krásně na Beroun," prozrazuje Jana Šuchlová, průvodkyně Muzea Českého krasu v Berouně. 

Zájemci mohli navštívit i nedaleký geopark Barrandien, kde byl připraven takzvaný Den s geologem. Zde si mohli i dospělí vyzkoušet například rýžování českých granátů či rozklepávání kalcitu. 

"Mohou si vzít do ruky kladivo, zkusit hledat zkameněliny nebo rozbíjet krystaly. Pouštíme jim animace, mám tady dneska připraveno, že si děti mohou vyzkoušet, jaké je to být geologem v minecraftu na nějakém modelovém území, kam bychom se tady v Čechách nedostali. Takže třeba, kdybychom je vysadili v nějakém neprozkoumaném území v Africe, mohou si to vyzkoušet, jestli by jako geologové uspěly. Kameny, které si tady najdou nebo vyklepnou si pak mohou vzít domů, stejně tak si mohou odnést vyrýžované české granáty," uvedl Pavel Bokr, edukátor a lektor Geoparku Barrandien. 

"Našel jsem zatím tři granáty, tři malé kousky, je to super."

"Člověk se dozví, jak to všechno vznikalo, jak to začalo. Je to zajímavé a líbí se nám tady."

"Vyrýžoval jsem si šest granátů a ještě tady mám dva."

Kromě klepání a osekávání mohli malí a velcí pitavalové využít i další smysly. Například pomocí hmatu číst z kamenů důležité informace. 

"Mohou si vyzkoušet, jakéje to číst z kamenů. My jim s tím pomáháme návodnými hádankami. Děti určitě dokáží poznat, který kámen je z moře a který je z bažin - podle zkamenělin. Současně dokáží poznat, který kámen je z hlubokého a z mělkého moře. To poznají tak, když si ho vezmou do ruky, tak na tom z mělkého moře cítí písek, tak jako na pláži. Z hlubokého moře cítí jemné bahno, které je v hlubším prostředí. Můžeme také číst, jaká byla teplota moře," doplňuje Pavel Bokr, edukátor a lektor Geoparku Barrandien.

V rámci oslav Dne Středočeského kraje byl připraven program i v blízkém okolí. V Hořovicích na zájemce čekalo zábavné putování po místních památkách a na Žebráku byly připraveny ukázky středověkých her. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu