• Načítám...
>

Galerie Středočeského kraje seznamuje s díly Válových

Květa a Jitka Válovy patří k nejvýznamnějším osobnostem českého umění od konce 50. let 20.století, kdy se staly součástí nástupu mladé umělecké generace v rámci uvolňujících se poměrů společensko-kulturního "tání". Výstava o jejich životě a tvorbě je otevřena v Kutné hoře v Galerii Středočeského kraje do března příštího roku.

Reklama

Výstava s názvem "Cesta předurčená osudem" v Galerii Středočeského kraje v Kutné hoře představuje životní dílo dvou výrazných českých osobností výtvarné scény. 

Sestry, dvojčata Květa a Jitka Válovy se narodily roku 1922. U příležitosti stého výročí jejich narození byla uspořádána tato výstava.

"Narodily se spolu, žily spolu, malovaly v jednom domě a jejich obrazy vypovídají o osudu človeka ve 20. století. Takže uvidíte životní průřez, ale je to vlastně výpověď o situaci moderního člověka,” sdělil kurátor výstavy Richard Drury.

 Výstava je koncipována jako symbolická "pouť" rozčleněná do dvanácti tematických okruhů, které vypráví drama a intimitu lidského bytí. 

"My jsme před rokem převzali velkou pozůstalost obou sester po jejich smrti a v té pozůstalosti jsou kresby, skici, skicáky, grafiky. Takže na této výstavě uvidíme kromě obrazů i krásné intimní díly na papíře,” řekl opět kurátor výstavy.

K vidění jsou originální kousky doplněné o audiovizuální a digitální prvky.

"Tam, kde nemůžeme divákům poskytnout listování ve skicáku reálně, máme tablety. Divák může listovat v tabletu a zjišťuje, jaký byl slet kreseb a může se seznámit s obsahem toho skicáku, ale v digitální podobě,” řekl kurátor výstavy.

Prostory se rozléhá i hudba, která byla častou inspirací pro obě malířky.

"Hudba je pouštěná od světových klasiků - Sibelius, Dvořák, Mozart, Bach, Beethoven. Výstava je vhodná pro kohokoli, kdo se zajímá o člověka, protože vše, co tu je, je o životě člověka, který je vržený do těžkého životního kontextu,”řekl kurátor výstavy, Richard Drury.

Sestry Válovy byly nasazeny v kladenské Poldovce za druhé světové války a právě tuto nejtěžší skutečnost 20. století používají ve své pravdivé výpovědi. Jejich tvorba je velmi úzce spjata se zobrazováním těžkého údělu člověka. Výstava je k dispozici až do 19. března roku 2023. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu