• Načítám...
>

V Kladně se utkali mladí pekaři

Poslední březnové úterý a středa patřily v Kladně mladým pekařům. Studenti v rámci celorepublikové soutěže museli připravit koláče, chleba, ale i slané housky.

Reklama

Připravit těsto, zaplést, ozdobit a šup s ním do trouby. Takhle vypadalo celostátní klání nejlepších mladých pekařů z celého Česka. 25. ročník doslova vypečené soutěže se konal v Pekařském centru v Kladně.

"Finále probíhá, je dvoudenní, dvoukolové, první den musí soutěžící připravit chléb a tři druhy slaného pečiva, takže rohlíky, preclíky, housky a podobně. Dnes běží druhé kolo, kde se pracuje se sladkým pečivem, mají za úkol připravit šest druhů sladkého pečiva a vánočku," řekl Bohumil Hlavatý - výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR.

V Česku je zhruba 600 učňů, kteří se připravují na dráhu pekaře. O juniorský titul Pekaře roku se ale utkalo jen 10 nejlepších. Studentům šla práce od ruky, atmosféra a napětí v kuchyni by se ale daly krájet.

"Já zrovna dělám ořechový koláč a jde to, je to takové smíšené. Tlačí nás čas, takže to bude dřina," řekla Natálie Fojtíková - účastnice soutěže.

"Asi nejtěžší na tom je ty koláče vytvarovat, aby náplň pořádně držela, aby mi potom při pečení nevytekla," řekla Natálie Anna Kuricová - účastnice soutěže.

Soutěžící se utkali v přípravě pšenično-žitného chleba a pekli i běžné a vícezrnné pečivo. Své schopnosti pak poměřili také s vánočkami a tradičními chodskými koláči. Na jejich přípravu dohlížela odborná komise.

"Hodnotí se od základních receptur, vážení surovin po samotnou přípravu těsta, mísení těsta, kynutí a pak samozřejmě následné pečení. A i nějaká samotná prezentace těch výrobků," řekl Stanislav Janíček - komisař.

Soutěž je rozdělená na dva dny. V tom prvním pekaři soutěží v přípravě běžného pečiva jako jsou rohlíky, housky nebo chleba. Druhý den přichází na řadu sladké koláče a vánočky.

"Možná náročnější je to slané pečivo, hlavně ten chléb, ten chléb skutečně trvá dlouho. Pokud ten soutěžící udělá chybu na začátku, tak už nemá šanci to opravit. U toho sladkého pečiva, kdy na začátku udělá chybu, tak je ještě prostor to udělat celé od začátku znovu," řekl Bohumil Hlavatý - výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR.

Odborná porota pak hodnotila dovednosti, manuální zručnost, nápaditost a originalitu zpracování. V tom si nakonec nejlépe vedla Adéla Šimková ze Střední školy Charbulovy v Brně.

"Bylo to celkem náročné a tady jsem si připadala strašně dobře, ten kolektiv a všichni jsou jako kamarádi, je to úžasné," řekla Adéla Šimková - vítězka soutěže Pekař roku junior.

"Jak to probíhalo? Byly to nervy?"

"Právě že ne, na začátku jsem byla trošku ve stresu a potom jsem se začala bavit s holkami a bylo to super, bez stresu, takže krása," řekla Adéla Šimková - vítězka soutěže Pekař roku junior.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu