• Načítám...
>

Na kraji právníci radili obcím jak řešit sousedské spory

V budově Krajského úřadu Středočeského kraje se uskutečnil 6. ročník Stálé konference českého práva. Tentokrát na téma Sousedské vztahy z pohledu soudní praxe. Záštitu nad sympoziem převzal předseda Krajského soudu v Praze JUDr. Ljubomír Drápal.

Reklama

Stížnosti na kokrhání kohouta nebo spadaná jablka na sousedův pozemek. Náměty mnoha českých komedií, ale také realita, se kterou se pravidelně setkávají starostové obcí. Zdánlivě úsměvná problematika ale může přerůst ve vyhrocený konflikt, který nezřídka končí u soudu. 

"Když řeknu tomu člověku, co blbneš, koupil sis dům na vesnici, tak tady jsou koně, bude tady nějaká moucha, sem tam tady může smrdět vesnice, ale v okamžiku, kdy on půjde do důsledku, tak to může dát k soudu a může to začít řešit, že ta obec nekoná," řekl Jaromír Jech - starosta obce Všestary u Říčan.

Podobných stížností prý přibývá a obce se jimi ze zákona musí zabývat. Jenže především menší vesnice limituje nedostatek pracovníků.

"Máme tam místostarostu a jednu úřednici. Veškeré tyto věci musíte papírovat. Když řeknu, nemyslím to tak, blbé kácení stromu se píše formou rozhodnutí, tak jsou to dvě, tři, čtyři A4 a ten člověk v ten okamžik nedělá nic jiného," řekl Jaromír Jech - starosta obce Všestary u Říčan.

Sousedské vztahy tak byly letos hlavním tématem Stálé konference českého práva. Zástupci nejvyšších právních ústavů o nich s vedením obcí diskutovali v budově Krajského úřadu Středočeského kraje.

"My se vždy snažíme vybrat nějaké palčivé téma, které Středočeský kraj nebo Prahu zajímá a přinést k tomu tématu nějaká aktuální stanoviska soudců. Vysvětlit, jakým způsobem se postupuje při řešení právních problémů, které v té oblasti vznikají. Řekněme, že tím nejobecnějším cílem je nějaká právní osvěta," řekl JUDr. Karel Havlíček - ředitel Stálé konference českého práva.

"Vidím rozpaky na stranách advokátů a jiných právních odborníků, žalovat něco, co není vyzkoušeno v praxi. Takováto akce by měla ty zkušenosti předat, zobecnit a říct, jaký je náhled soudní praxe a pomoci, aby ty věci byly uplatněny u soudu a nebo naopak, soudy bezdůvodné, aby uplatňovány nebyly," řekl Ljubomír Drápal - předseda Krajského soudu v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu