• Načítám...
>

V Rabakově si můžete prohlédnout kompletní historii Jawy

Nejen vůbec první nabízený motocykl slavné značky Jawa, ale i ty poslední typy, které se dovážejí z Indie nebo z Číny, je možné spatřit v soukromém muzeu otce a syna Miclíkových ve středočeském Rabakově.

Reklama

Lesk a vůně benzinu. I tak se dá ve zkratce popsat soukromé muzeum dnes už ikonické značky českých motocyklů Jawa. Tenhle ráj motorkářů otce a syna Miclíkových najdete ve středočeské obci Rabakov, ani ne 14 kilometrů od Mladé Boleslavi. 

"Táta to začal sbírat před 50 lety, nasbíral asi kolem 50 motorek a já v tom pokračuji, abych ucelil tu sbírku, aby byl udělaný takový průřez, co všechno ta fabrika Jawa vyráběla," řekl Martin Miclík - spolumajitel muzea Jawa.

Muzejní sbírka zahrnuje kompletní řadu motocyklů značky Jawa vyrobených od roku 1929 až do roku 2022. Celkem je tu vystaveno na 180 exponátů.

"Dřív ty motorky byly více dostupné, lépe než auta a Jawa byla světoznámá značka, protože jsme ji dováželi do celého světa," řekl Martin Miclík - spolumajitel muzea Jawa.

Výstava v Rabakově je rozdělená do čtyř částí. V té první narazíte mimo jiné i na vůbec první motocykl, který Jawa v roce 1929 vyrobila.

"Jedná se o motocykly Jawa 500 OHV, takzvaný Rumpál a je to první vyrobený motocykl a vznikl v licenci Wanderer, pak vznikla firma Janeček, počáteční písmena JA, Wanderer je WA a mně osobně se líbí, že když měl Janeček zbrojovku na zbraně, tak když se podíváte na koncovku výfuku, tak je to vlastně napodobenina granátu," řekl Martin Miclík - spolumajitel muzea Jawa.

Motorka je tak opravdovým unikátem. A to i proto, že strojů, které mají přední vidlici z trubek, se vyrobilo jen 258 kusů. Motocykl poháněl motor s výkonem 18 koňských sil a motorka tak dokázala uhánět stokilometrovou rychlostí. V muzeu pak ale nechybí ani policejní verze motocyklů Jawa, automobily Jawa Minor, slavný "hadrák" Velorex nebo tenhle kuriózní sněžný skútr.

"Vyrobil ho v Jawě konstruktér Aleš Novotný, jelikož měla fabrika podnikovou chatu v Krkonoších, tak se rozhodli, že si na tu chatu udělají sněžný skútr. Údajně by měl být vyroben jen jediný kus, který pak fabrika prodala lesníkovi, který s tím vozil krmení pro zvěř do lesa a pak to prodal pánovi, od kterého jsem to získal já," řekl Martin Miclík - spolumajitel muzea Jawa.

V rabakovském muzeu je pak dokonce možné prohlédnout si nejnovější modely jawackých motorek, které se vyrábějí třeba v Číně nebo v Indii.

"V Indii mají zakoupené logo Jawa, takže tady je indická motorka, která se sem dováží od roku 2020. Jsou to Jawy, ale už to nemá své motory, protože Jawa nevyrábí, nemá své," řekl Martin Miclík - spolumajitel muzea Jawa.

Expozice ale nezapomíná ani na tradiční české kutilství. Mezi pozoruhodnými výtvory tak najdete třeba malé motorky pro děti, invalidní tříkolky nebo lyžařský vlek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu