• Načítám...
>

V Berouně probíhá výstava Svět kostiček - stavebnice SEVA

Tentokrát naše kamera vyrazila na kostičky SEVA do Muzea Českého krasu v Berouně a tak si pojďme společně nostalgicky zavzpomínat na své dětství alespoň přes televizní obrazovky. Více nám už prozradí sám autor výstavy výrobků ze stavebnice SEVA Petr Šimr v reportáži od Moniky Rusové.

Reklama

Jste kreativní, máte dobrou fantazii a baví vás skládat krychličky nebo i složitější objekty? Pokud jste odpověděli na kteroukoli z otázek alespoň jednou ano, měli byste navštívit herní výstavu Svět kostiček z české stavebnice SEVA v Muzeu Českého krasu v Berouně. Jedná se o světově unikátní expozici, kde většina exponátů je z vlastní tvorby autora a patrona projektu putovních výstav Svět kostiček® Petra Šimra, který vám nyní sám představí své výtvory.

"Domácí a kuchyňské potřeby, které jsem skládal letos v zimě, také novou mou vlastní edici SEVA botanika, kam se řadí květiny a různé keříky, také je tady ukázka z mé vlastní tvorby, SEVA Noemova archa, ptáci létaví a nelétaví. Určitě byste tady viděli i tu původní stavebnici SEVA z konce 70. a hlavně 80. let, kdy se vydávala ve světle modré barvě kostiček těch spojovacích dílů, v kombinaci s touto původní stařičkou kovozávodovskou semilskou stavebnicí, ty modernější stavebnice, které v současné době vyrábí český výrobce SEVA spojuje," řekl Petr Šimr - autor výstavy.

Pojďme se podívat trochu do historie. Česká stavebnice SEVA byla uvedena na trh roku 1979 a od té doby se vyrábí ve stejném provedení. Všechny základní dílky jsou z plastu a jsou tři. Standardně modré kostičky, bílé spojovací kříže a různobarevné výplně. V současné době je k dispozici 37 stavebnic SEVA v různých velikostech a barvách. 

"Tmavě zelenou kostičku SEVA nedělá, tak abych mohl postavit kačera i s hlavou, tak jsem tu hlavu neudělal, udělal jsem, že ten kačer je ponořený do vody hlavou dolů, takže ta hlava tam není," řekl Petr Šimr - autor výstavy.

Výstava disponuje i dětskou hernou, kde si každý může vyzkoušet skládání kostiček SEVA a mozaiku Včela zdobí úl.

"Jsou to takovéto dílečky, které můžete vkládat do plástve a skládat z toho různé mozaiky a pro ty nejmenší jsou tady auta Combi car, se kterými si mohou děti hrát na zemi," řekl Petr Šimr - autor výstavy.

Kdybyste si chtěli i vy zavzpomínat na svá bezstarostná léta nebo stavebnici seznámit trochu lépe se svými dětmi, vybrané menší stavebnice SEVA můžete zakoupit přímo na pokladně muzea v Berouně. Standardně je však dostupná v každé větším hračkářství nebo na internetových stránkách výrobce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu