• Načítám...
>

Posvátná hora Říp nabízí výhledy široko daleko

Hora Říp je horou o které koluje řada mýtů a legend. Tou vůbec nejznámější je ta, že na ní vystoupil praotec Čech se svojí družinou a díky tomu se z Řípu stalo jedno z nejvýznamnějších míst naší historie, kterou by měl alespoň jednou za život navštívit každý Čech. Kromě pěkného výletu, kdy na horu vede hned několik turistických tras, je pak odměnou za vystoupání 456 metrů vysoké hory, návštěva románské rotundy svatého Jiří a svatého Vojtěcha s typickou věžičkou. Milovníci výhledů jistě ocení i pohled na České středohoří nebo hluboké lesy Kokořínska.

Reklama

Památná hora Říp patří mezi několik nejvýznamnějších míst a symbolů naší národní historie. Vztahuje se k ní základní pověst o příchodu našich předků do země a každý pravověrný Čech by měl alespoň jednou za život na tuto horu vystoupit. Důvodů, proč tuto mytickou horu navštívit, je ostatně hned několik.

"Nejčastější ty důvody jsou takové, ty z toho 19. století, ty vlastenecké. Teď hodně startují takové důvody duchovní, ezoterici a různí hledači různých energií a zapomenutých pravěkých kultur," řekl Tomáš Buryška - kastelán a správce objektu.

Kronikář Dalimil počátkem 14. století uvedl právě horu Říp a její okolí jako místo, kde se usadili první Slované vedení praotcem Čechem při příchodu do nové vlasti. Nová země dostala jméno po vůdci těchto Slovanů - praotci Čechovi.

Na vrcholu Řípu, kam se nejčastěji chodí stezkou od Krabčic, leží asi nejznámější románská památka v Čechách rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha, která ale trochu klame tělem.

"Spoustu lidí sem chodí právě kvůli vyhlídkám a ona jak má tu svou věž, což rotundy obvykle nemají, nebo aspoň ne válcovou, to je velmi vzácné, tak se domnívají, že jde o rozhlednu, takže to je takový nejčastější požadavek," řekl Tomáš Buryška - kastelán a správce objektu.

Věž je ale dutá a jsou v ní umístěny zvony a vylézt nahoru se nedá, respektive široká veřejnost tam přístup nemá. I bez výhledu do krajiny přímo z věže má ale určitě smysl rotundu navštívit, protože jde o mimořádně symbolické místo pro český národ. V rotundě samotné už toho ale bohužel moc nezbylo.

"Co bylo, tak vykrámovali vlastenci již v 19. století. Ty staré středověké oltáře nahradili potom nějakým novorománským, ani ten tam teď už není, protože za bolševika z toho byl památník slovanství, kostel nepřicházel v úvahu, takže nový kostelní mobiliář se instaloval až v 90. letech, relativně nedávno, tudíž je moderní," řekl Tomáš Buryška - kastelán a správce objektu.

Hora Říp patří mezi základní symboly české státnosti. Každoročně se na Říp vypravuje mnoho průvodů, pochodů a procesí pořádaných různými organizacemi. První neděli v měsíci se v rotundě koná mše svatá od 15 hodin. A pokud se rádi kocháte krajinou, tak z vrcholných vyhlídek se naskýtají daleké výhledy na České středohoří či hluboké lesy Kokořínska. Jde tak o příjemný tip na výlet, kdy při výšlapu na 456 metrů vysokou horu rozhodně spálíte dostatek přebytečných kalorií. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu