• Načítám...
>

Práce na mostě v Sázavě pokračují dle plánů

Již nevyhovující silniční most přes řeku Sázavu v Sázavě šel k zemi. Na jeho místě vyroste zbrusu nový most za více než 104 miliónů korun, který by měl být hotový na přelomu letošního a příštího roku. Doprava je v tuto chvíli vedena semafory přes provizorní most, který je projektován tak, aby zvládl unést i nákladní vozy a autobusy. Na mostě nyní probíhá čilý stavební ruch, aktuálně probíhá odbednění a odstranění podpěrné konstrukce. Stavba probíhá za podpory Středočeského kraje, financování jde v plné výši ze zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

V květnu loňského roku se začala opravovat jedna z klíčových mostních staveb ve Středočeském kraji, a to most přes řeku Sázavu v Sázavě. Na jeho místě vzniklo mostní provizorium, aby nedošlo ke kompletnímu zastavení dopravy v daném úseku. Vedle toho došlo také k přeložce vodovodního řadu. 

„Ta stavba by měla být dokončena příští rok s tím, že na konci letošního roku už bude most uveden do předčasného užívání. Jakmile bude nový most zprovozněn, alespoň dočasně, tak se začne s likvidací přemostění, které bylo vybudováno jako provizorní přemostění řeky Sázavy,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Karel Bendl (ODS).

Jelikož se most nachází v oblasti sázavského údolí, doprava je tam komplikovaná i za normálního provozu, natož improvizovaného z důvodu opravy mostu. Doprava je proto řešena kyvadlově za pomoci semaforů. Občas se na místě tvoří mírné fronty, ale za daných okolností jde o nejlepší možné řešení. Práce naštěstí probíhají podle plánu a tak by nemělo dojít k žádnému výraznějšímu zpoždění. Na stavbě v tuto chvíli probíhá odbednění a odstranění podpěrné konstrukce.

„Myslím si, že to největší je už za námi, ale čeká nás tady ještě dost práce. Ještě samozřejmě budou různé dobetonávky, budou se provádět hydroizolace, římsy, přeložky sítí a montáž vybavení, což je zábradlí, veřejné osvětlení a tak podobně,“ popisuje stavbyvedoucí společnosti T.A.Q. s.r.o. Jan Čikara.

Most přes řeku Sázavu v Sázavě představuje jednu z nejnákladnějších mostních staveb ve Středočeském kraji v aktuálním volebním období, kdy vyšla na více než 104 milionů korun.

„Je to právě proto, že jde o konstrukci již ze 70. let minulého století a statik, který chodí po Středočeském kraji a vyhodnocuje jednotlivé objekty, určil, že tato stavba je k demolici, nelze opravit žádnou rekonstrukcí a musí se zkrátka snést a postavit naprosto nový most,“ uzavírá Karel Bendl (ODS), radní Středočeského kraje.

Financování mostu šlo ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a to v plné výši. Peníze z tohoto fondu se ale zároveň budou pro rok 2024 snižovat a tak hrozí, že podobné stavby budou v příštím roce omezeny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu