• Načítám...
>

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích

Ve Středočeském kraji se chystá digitální revoluce! Připravuje se totiž nový geoportál, který by měl poskytnout kompletní informační servis o silnicích druhých a třetích tříd včetně všech mostů. Z geoportálu pak budou moci čerpat jak řidiči, tak správci silnic, jejich opraváři nebo třeba i organizátoři veřejné dopravy. Veškerá data budou pohodlně dostupná z příslušné aplikace. Do dvou let by měla být veškerá data shromážděna a utříděna a pak už budou sloužit jednotlivým uživatelům. Hlavní výhodou je, že data z různých míst budou pohodlně a snadno dostupná z jednoho místa.

Reklama

Středočeský kraj chystá realizaci nového geoportálu, který se zaměří na silnice druhých a třetích tříd a dále potom na všechny mosty a mostky ve Středních Čechách. 

„Bude to středočeský geoportál, to znamená, že bude podávat informace především o našich komunikacích a o těch pasportech, na kterých ty silnice leží. Budou tam ale veškeré informace i o sítích, které jsou podél silnic a pod silnicemi,“ představuje budoucí geoportál radní Středočeského kraje Karel Bendl (ODS).

Ambicí geoportálu je, že by na jednom místě uměl podat informace motoristům, správcům silnic a jejich opravářům nebo také organizátorům veřejné dopravy.

„Ale i různým dalším institucím, které na jednom místě naleznou informace, které se týkají kvality té silnice, její budoucí údržby, nějaké plány na opravy, objízdné trasy, ale také uložení sítí a možné vstupy do té silnice a tak dále,“ vyjmenovává přednosti geoportálu Karel Bendl (ODS), radní Středočeského kraje.

Geoportál zároveň musí být kompatibilní s digitálně-technickou mapou a součástí zakázky bude i propojení datových systémů, které dnes už existují, ale jsou rozprostřené na různých místech. Jednou z hlavních výhod geoportálu je, že shromáždí obrovskou porci dat a přesune je pohodlně na jedno místo.

„Součástí té zakázky je samozřejmě i aplikace, kterou si stáhnou jednotliví uživatelé a ta jim podle toho, v jaké budou kategorii, dodá příslušná data. Ne všichni budou mít přístup ke všem datům. Motoristé budou mít třeba jen omezené informace. Další subjekty, které budou chtít nahlédnout do té databáze, budou muset mít jiný přístup,“ plánuje radní Středočeského kraje Karel Bendl (ODS).

Součástí zakázky bude i důkladné proškolení pracovníků, kteří pak následně budou umět s geoportálem nakládat a jednotlivá data do něj vkládat. Samozřejmostí bude i správa dat a jejich zabezpečení. Cílem je, aby do dvou let byla všechna data shromážděna a utříděna a následně už by mohla sloužit jednotlivým uživatelům. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu