• Načítám...
>

Vor v Kamýku nad Vltavou se stane místní tradicí

Letošním velkým lákadlem k návštěvě obce Kamýk nad Vltavou je zhruba padesátimetrový vor neboli pramen. Zájemci na něj mají možnost nasednout a vyzkoušet si netradiční plavbu po Vltavě o víkendech a svátcích. Kamýcký vor na půldruhé hodiny trvající plavbu vyjíždí od přístaviště na pravém břehu řeky.

Reklama

Chcete se svézt na opravdovém voru? Pak přijeďte do Kamýku nad Vltavou. Je zde replika voru ze 17. a 18. století a plavit se můžete téměř hodinu a 20 minut.

Nápad postavit vor a nabídnout ho lidem jako turistickou atrakci dostal majitel místní restaurace, která má v obci 300 let tradici. Vyslyšel ho člověk, kterého živí památková tesařina. Nabídl se, že vor postaví a po domluvě se starostou Kamýku se tak skutečně stalo. Dnes na něm vozí stovky zájemců.

"Byl to nápad Vaška Krůty, jehož rodina tady má hospodu už od roku 1701," řekl Jiří Zdislav Jankovský, provozovatel voru.

Vory plují po Vltavě o víkendech a to v 10, 12, 14, 16 a v 18 hodin.

"Je veliký zájem a v současné době je i prodloužen termín, který byl do konce července - je prodloužen i do srpna. Pravděpodobně to bude i do příštích let," řekla Svatava Lajbnerová, předsedkyně kulturní komise obce Kamýk nad Vltavou.

"Zájem je opravdu obrovský, to jsme ještě nikdy nezažili," řekl Jiří Zdislav Jankovský.

Vor neboli správně pramen se skládá ze tří vorových tabulí, měří 50 metrů a váží 26 tun. Dřevo, ze kterého byl vor vyroben, pochází z místních lesů.

"Jezdíme tady z Kamýku nahoru k hrázi a zpět," řekl Jiří Zdislav Jankovský.

Lidé to umí ocenit.

anketa

O výdělečnou činnost se rozhodně nejedná. Vstupné je zcela dobrovolné. Plavba na voru po Vltavě má lidem přinést především radost a zážitek. O bezpečí se bát také nemusíte.

"Jsme nejbezpečnější plavidlo na světě, my se prostě nemůžeme potopit," řekl Jiří Zdislav Jankovský. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu