• Načítám...
>

Kraj bude lákat učitele na byty

Středočeský kraj má nápad, jak přilákat učitele do svých škol. Chce k tomu využít uvolněné ubytovací kapacity pro studenty, ze kterých by mohly vzniknout služební byty.

Reklama

Kraj je zřizovatelem téměř 200 středních škol, ve kterých začínají chybět učitelé. Tento problém se s velkou pravděpodobností může v budoucnosti stát neúnosným. 

"Do budoucna, myslím si, už v té funkci nebudu. Ale během 3 až 4 let dojde k tomu, že bude velký nedostatek učitelů," řekl Zdeněk Seidl, radní Středočeského kraje. 

"Já myslím, že jsou ti učitelé hlavně špatně finančně motivovaní. Já bych si přál, aby jejich platy byly minimálně dvojnásobné," řekl Vladislav Novotný, ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Vlašim.

"Já si myslím, že to nevyřeší přidání platů, protože učitelé se pořád nedostanou na průměrný plat vysokoškoláka," řekl Zdeněk Seidl. 

To, co se zvedá v současné době o pár procent, si myslím, že je nemotivuje," řekl Vladislav Novotný.

Razantní plošné zvýšení platů učitelů ale kraj ze své pozice zařídit nemůže. Proto uvažuje o jiné motivaci a tou je bydlení. 

"My teď budeme proplácet jízdné, což vede k tomu, že hodně dětí přestane bydlet na internátech, protože ta rodina si spočítá, že když bude jezdit dítě zadarmo, vyjde to levněji, než pobyt na internátu. Internáty se nám některé hodně vyprázdní. Třeba 2 nebo 3 školám bude stačit jeden internát. Ty děti se stěhují do jedné budovy, aby to vůbec ekonomicky bylo možné. Teď se nám objeví určité kapacity," řekl Zdeněk Seidl. 

"Služební bydlení by bylo rozhodně hodně motivující. Ovšem, jedná se pouze o některé regiony. Třeba tady, v okresech Benešov, je těch ubytovacích kapacit celá řada," řekl Vladislav Novotný. 

I když je možné, že by tento projekt slaviíúspěch jen v některým regionech, krajskému školství by podle učitelů rozhodně pomohl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu