• Načítám...
>

Na milovickém letišti se bude testovat

Sto milionů korun do investic a příchod velký kvalifikovaných zaměstnanců. Tak vypadá budoucnost Vojenského letiště Milovice. Společnost Valeo totiž na bývalém letišti plánuje postavit okruh na testování autonomních vozidel.

Reklama

Středočeský kraj podepsal memorandum se společností Valeo. To se týká bývalého vojenského letiště Milovice. 

"Kde se Valeo zavazuje investovat do našeho prostoru v Milovicích 100 milionů korun. Chtějí tam vybudovat zázemí zhruba pro několik desítek pracovníků, kteří budou technicky vzdělaní, budou to techničtí inženýři," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Kraj se v memorandu zavazuje vybudovat přípojky vody, elektřiny a datové připojení a také opravit místní komunikace. Valeo už ale na milovickém letišti pilně pracuje.

"Probíhá první fáze rekonstrukce betonových částí ranveje, kdy se naše firma snaží testovat systémy pro aktivní bezpečnosti, dodržování bezpečné vzdálenosti, nouzové brzdění. Současné plochy a povrchy, tak jak jsou tady k dispozici, tomu neodpovídaly. Proto jsme uzavřeli memorandum se Středočeským krajem, uzavřeli jsme nájemní smlouvu a hodláme tento prostor dále rozvíjet a využívat pro testování," řekl Jiří Kubart, vedoucí testování.

Valeo chce na bývalém letišti vytvořit testovací centrum budoucnosti.

"Chceme tady vybudovat testovací okruh tak, abychom tady mohli testovat nejen prvky té aktivní bezpečnosti, což jsou pouze takové ty předchozí kroky pro ta autonomní vozidla. Naše budoucnost je v těch autonomních vozech a být schopni tady ty vozy otestovat, než je uvedeme na veřejné komunikace, aby ty vozy byly bezpečné," řekl Jiří Kubart.

Právě takové investory by si hejtmanka, podle svých slov, v Milovicích představovala. 

"Aby tam vznikl jakýsi technologický hub, tedy technologický park, kde firmy budou vyvíjet svoje výrobky a případně je testovat. Neradi bychom tam měli další z montoven, takže pro nás, z tohoto strategického hlediska, je to obrovský úspěch," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Do budoucna Valeo uvažuje navíc o přesunu a rozvoji významných výzkumných a vývojových aktivit do oblasti Milovic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu