• Načítám...
>

Stavba roku má inspirovat

Architektura není jen technický obor. Je to umění a ovlivňuje nejen krajinu, ale i chování jednotlivců a také kvalitu života celé společnosti. Aby tuhle roli plnila co nejlépe, vyhodnocuje Středočeský kraj každoročně svoji Stavbu roku.

Reklama

"Předmětem posuzování v této soutěži není pouze ta samotná architektonická stránka staveb nebo nějaké mimořádné technické řešení. Porota této soutěže klade důraz i na to, jaký má ten objekt a celý ten proces stavby přínos a užitek svému okolí," řekla Markéta Svobodová, předsedkyně poroty Stavby roku, KÚSK. 

"Cílem té soutěže je jednak zviditelnit ty dobré firmy, které usilují o kvalitu, ale být i inspirací," řekl Jan Fibiger, předseda správní rady Nadace pro rozvoj architektury.

"Bavíme se o inspiraci. Může být architektury inspirací pro společnost, co se týče životního stylu, třeba i morálky, chuti se učit?"

"Já si myslím, že vždy byla a vždy bude nepochybně, to ukázaly i výsledky letošního roku, kdy tou nejvyšší cenou je cena za mateřskou školu. Pevně věřím, že uvědomění si, že v této zemi jsme nějak pozapomněli na ta školská zařízení. Ta škola, která byla letos postavena jako novostavba, která je plně technicky vybavená, která dává těm malým dětem první prostor jejich socializace, ale zároveň té kultury, barevnosti, funkčnosti," řekl Jan Fibiger.

"Myslím si, že to na děti velice dobře působí. Navíc je ta školka navržena v takovém stylu, kdy jsou děti vzdělávány nenásilnou metodou polytechnického vzdělávání, kdy oni vlastně zažívají zákony fyziky, chemie, biologie, aniž by o tom vůbec věděly. Tato metoda polytechnického vzdělávání má děti připravit na to, aby se později zaměřovaly na přírodovědné obory," řekla Helena Kaňková, vedoucí odboru Rozvoje města. 

"Architektura naší nové budovy určitě dětem přinesla mnoho pozitivního. Už je vstup je hodně neobvyklý. Máme tam tobogán, který děti mohou využívat, máme průhledy," řekla Helena Studničková, ředitelka MŠ Úsměv v Benešově.

"Architektura velmi výrazně může ovlivnit jejich celoživotní myšlení," řekl Jan Fibiger.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu