• Načítám...
>

Navštivte mělnický Betlém

V Regionálním muzeu Mělník je po 6 letech tradiční výstava věnována opět betlémům. Ty jsou vyrobeny z různých materiálů. Součástí výstavy jsou také tvořivé dílny pro děti.

Reklama

Půjdem spolu do Betléma. Tak se jmenuje nová výstava v Regionálním muzeu v Mělníku. Návštěvníci se mají na co těšit. Třeba na betlém vytvoření v dřevěných neckách nebo na ten pravý perníkový. 

"Především je to pasecký betlém, který patří k těm nejstarším, které tu vystavujeme, je přibližně z poloviny 19. století. Jak je rozměrný, tak je také krásný. Jsou to malby na kartonech, které nás vracejí výtvarně až někam na samotný začátek 19. století, výtvarně se tu ozývá ještě i to 18. století, kdy se ta betlémářská tradice zrodila," řekl Lukáš Snopek, kurátor výstavy. 

Mezi 11 exponáty je k vidění i jilemnický betlém z roku 1870.

"Pak je tady také třeba velice zajímavý jilemnický betlém, kde mohou návštěvníci vidět a s fotografií porovnat kopii jilemnické městské radnice," řekl Lukáš Snopek. 

Samotná výstava je rozdělena do několika částí. Cílem je představit vznik tvorby betlémů ale i příběh Ježíše. 

"Ukazujeme zde také fotografie ze Svaté země, aby si lidé představili, jak konkrétně ta země, kde se Ježíš narodil, vypadá. Často naši betlémáři ztvárnili krajinu pochopitelně podle toho, co sami znali," řekl Lukáš Snopek.

Expozice je interaktivní. Pro děti jsou připraveny videoprojekce v podobě stínohry a tvořivé dílny. 

"Přiblížíme si to hrou třeba na živý betlém, zahrajeme si na trh s figurkami. A teď aktuálně, jak vidíte, děti vytvářejí svůj vlastní betlém z jesličkového archu," řekla Jitka Králová, muzejní edukátorka.

Výstava betlémů je pro zájemce připravena do 6. ledna příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu