• Načítám...
>

Praha 10 založí nadační fond na podporu potřebným

  • 27. února 2024,
  • 18:49,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Zastupitelé desáté městské části na svém pondělním zasedání posvětili založení nadačního fondu Praha 10 pomáhá. Jeho posláním je solidarita s těmi, kteří potřebují v těžké chvíli podat pomocnou ruku.

Reklama

Zastupitelé druhé největší městské části na svém únorovém zasedání posvětili založení nadačního fondu Praha 10 pomáhá. Jeho posláním bude solidarita s těmi, kteří potřebují v těžké chvíli podat pomocnou ruku.

"Je to jeden z dalších takových stavebních kamenů našeho sociálního systému, který máme na Praze 10, kromě Domu seniorů a kromě bohatého dotačního systému v sociální oblasti, který máme na Praze 10, tak jsme se rozhodli, že je potřeba to doplnit o něco flexibilnějšího," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Dlouhodobou misí fondu bude podpora místních komunit, spolupráce se zdejší podnikatelskou obcí a živnostníky a také organizování vzdělávacích, osvětových nebo kulturních akcí. Posláním fondu je tedy pozitivně ovlivňovat širší spektrum společnosti a lépe reagovat na aktuální celospolečenské výzvy. Hlavní výhodou fondu je pak rychlost finanční pomoci v případě potřeby.

"Pokud se ta pomoc distribuuje státem nebo městskou částí nebo městem, tak to samozřejmě trvá, trvá to nějakou dobu a třeba se to mine i časem, než se ta dotace zprocesuje, ten dar a ten nadační fond může velice rychle operativně reagovat, když se někomu stane neštěstí, vyhoří mu dům, byt nebo ho vytopí voda, okamžitě tam můžeme z toho nadačního fondu velice rychle ty prostředky distribuovat," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Peníze ale nedostane každý. Statutárním orgánem nadačního fondu bude pětičlenná správní rada s pětiletým funkčním mandátem. Ta bude žádosti o nadační příspěvky hodnotit a schvalovat. Finanční prostředky bude fond získávat od lokálních dárců.

"Ze soukromých darů jednotlivých donátorů bude ten fond fungovat, takže je to o tom, že se budou vybírat prostředky od těch, kteří ty prostředky mohou uvolnit, těm, kteří tu pomoc očekávají," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Ambasadorkou fondu Praha 10 pomáhá se stala manželka zesnulého zpěváka Miro Žbirky, Kateřina Žbirková.

"Mě to těší, že přebírám takovou štafetu manželovu, se spoustou nadací spolupracoval. Je důležité pomáhat a snažili jsme se o to celá léta a já doufám, že se mi podaří alespoň částečně přispět k tomu, že někomu pomůžeme," řekla Kateřina Žbirková - ambasadorka projektu.

Praha 10 dlouhodobě spolupracuje s neziskovými organizacemi a dobrovolníky, tedy s těmi, kteří pomáhají. Vlastní nadační fond je tak logickou evolucí při posilování sociálních aktivit a místních komunit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu