• Načítám...
>

Politici si připomněli 50. výročí upálení Palacha

"Představitelé hlavního města Prahy uctili v sobotu památku Jana Palacha. Pietní akt se konal u bývalého Borůvkova sanatoria v Praze 2. Vzpomínkové akce se zúčastnili zástupci Pirátů, Prahy Sobě a nechyběli ani politici ze Spojených sil pro Prahu."

Reklama

Zástupci magistrátu si v sobotu připomněli tichou vzpomínkou a zapálením svíčky padesáté výročí Palachovy tragické smrti.Pietní akt se konal v Legerově ulici před budovou bývalého Borůvkova sanatoria. Tedy v místě, kde Jan Palach v roce 1969 podlehl, po třech dnech, následkům popálení.

"Je to významné výročí nešťastného dne v české historii, který se doufám nebude opakovat a nebude potřeba, aby se něco takového opět stalo. My, jako Piráti, jsme se hojně účastnili již včera, setkání na Václavském náměstí, je to opravdu významný den," uvedl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Jiří Pospíšil, předseda klubu zastupitelů, také uvedl: "Včera jsme v muzeu Kampa, o které se starám, uvedli speciální výstavu československých umělců, kteří ve svém díle reflektovali právě hrdinský čin Jana Palacha. V dopoledních hodinách jsem byl navštívit rodný dům Jana Palacha ve středních Čechách. To znamená, že připomínky trvají několik dní a já považuji za svoji morální povinnost, ale současně i čest, že se těchto vzpomínek mohu účastnit, protože Jana Palach je jeden z největších hrdinů našeho národa 20. století." 

Pietní akt v Legerově ulici letos svolal Petr Zeman, letošní pražský zastupitel z iniciativy Praha sobě.Právě on byl také pověřen vedením města, aby jednal o odkupu někdejšího Borůvkova sanatoria. 

Vlastníkem objektu je Ostravská akciová společnost, která chce budovu zrekonstruovat a přeměnit ji na hotel.

"My jsme začali jednat o výkupu sanatoria nicméně s majitelem jsme ještě neměli ani první stání. On o našem záměru ví, a dokonce až se sejdeme, tak budeme jednat o tom, že by Praha chtěla vykoupit tento objekt," uvedl Petr Zeman. 

Získání budovy bývalého sanatoria v Legerově ulici je součástí programového prohlášení stávající pražské koalice. Ta bude v případě, že se městu podaří objekt odkoupit, diskutovat o jeho dalším využití. Vzniknout by zde mohlo například živé vzpomínkové místo, otevřené pro veřejnost, či muzeum věnované totalitním režimům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu