• Načítám...
>

Poetická komedie kombinuje písně Suchého i pověst o Faustovi

  • 1. února 2022,
  • 19:07,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Co se stane, když se slavný středověký učenec ocitne v protektorátní Praze? O tom vypráví jedna z inscenací divadla Rokoko. Těšit se můžete nejen na tajuplný příběh, ale i na hity jednoho hudebního velikána.

Reklama

Písně legendárního Jiřího Suchého a pověst o Faustově domě. Tohle spojení nabízí představení Dr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40. Ano, tohle je opravdu celý název představení. V hlavních rolích Kateřina Marie Fialová a Kryštof Krhovják. Stále vám vrtá hlavou, o čem představení vlastně bude?

"Ta inscenace samozřejmě obsahuje veliké prvky Divadla Semafor, ale spíš jde člověk na Fausta upraveného Jiřím Suchým v provedení Městských divadel pražských, konkrétně Vladimíra Morávka. Není to semaforská inscenace, tudíž nemá člověk očekávat semaforskou inscenaci jako takovou. Je to určitá výpověď doby, ve které Jiří Suchý tu inscenaci psal. V jaké době on píše, to znamená Protektorát, jakých témat se dotýká a z té hry je tam zachovaná velká část z té původní semaforské hry, ale je samozřejmě upravená Vladimírem do značné míry, aby dnešnímu divákovi nejen v 80. letech předal nějakou message. Z Fausta to má podle mě základní myšlenku upsání se ďáblu, myšlenku propadnutí peklu ve chvíli, kdy dosáhne toho pomyslného vrcholu ve svém životě, kterého se všichni snažíme dosáhnout, ale musíme za to všichni zaplatit tu daň. Plus je tam samozřejmě přidaná ta hodnota toho Semaforu, kdy se to Jiří Suchý snažil povýšit na jinou notu, byť osobní svojí notu, v jaké situaci se tehdy nacházelo Divadlo Semafor v roce 82 a všichni jejich kolegové, což se atmosférou naší inscenace dotýká, protože de facto celá inscenace se odehrává pomyslně v herecké šatně a v okolí. Nejde o divadlo na divadle, ale o inscenaci v šatnách Divadla Semafor," řekl Kryštof Krhovják, herec.

V komedii s tajemným nádechem se dále představí třeba Zdeněk Piškula, Ivan Lupták či Dana Batulková. 

Téměř tří hodinovou inscenaci uvádí Rokoko každý měsíc. Některá představení navíc nabízí hned po skončení ještě prohlídku zákulisí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu