• Načítám...
>

Pražský okruh snad příští rok získá EIA

  • 23. prosince 2016,
  • 20:26,
  • PRAHA 11,
  • Věra Dušková

Metropole se už dlouho potýká s kamionovou dopravou kolem Spořilova, v Uhříněvsi a dalších místech, která trpí tím, že stále není dostavěn pražský okruh. Asi dvanáctikilometrový úsek mezi Běchovicemi a dálnicí D1 přitom nejspíš kromě jiného doplatil na aktivity bývalého starosty P11, který si dopisoval s Evropskou komisí.

Reklama

Dostavba Pražského okruhu patří ke stavbám, ke kterým je potřebná takzvaná EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí - proces, který může trvat i dlouhé roky. Okruh měl mít výjimku, protože je vcelku jasné, že sídliště, přecpaná od rána do večera kamiony, jsou pro životní prostředí asi větší problém. Mezi postižená místa patří i Praha 11 - Jižní Město. 

"Zastupitelstvo městské části Praha 11 i s podporou ODS schválilo usnesení, ve kterém podporujeme výstavbu Pražského okruhu," řekl Pavel Dittrich, zastupitel MČ Praha 11. 

Dnes již bývalý starosta Prahy 11 se ale postavil proti rozhodnutí vlastního zastupitelstva a napsal do Bruselu. Tam výjimku pro okruh zamítli. 

"Na hlavičkovém papíru městské části, a v množném čísle "my", čímž naznačuje, že jde o postoj městské části, když to píše jako starosta, koho jiného může myslet," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Exstarosta Prahy 11 je představitelem politického Hnutí pro Prahu 11, to už je dneska na radnici v opozici, ale na svém stanovisku si jeho představitelé trvají. Evropské direkty se podle nich mají respektovat.

"Nám se nelíbily ty podmínky, které vlastně říkají, že je třeba to řešit formou výjimky nebo formou legislativního opatření proti přijaté legislativě, která je harmonizovaná s podmínkami Evropské unie, to jest s procesem EIA," řekl Jiří Krautwurm, zastupitel MČ Praha 11.

A tak se bude posuzovat vliv na životní prostředí, což mimo jiné znamená vypořádat stovky připomínek nejrůznějších aktivistů. Ministerstvo životního prostředí slibuje, že pomůže. 

"Jakmile dostaneme tu dokumentaci, tak my jsme slíbili, že do šesti měsíců bychom byli schopni vydat stanovisko EIA," řekl Richard Brabec, ministr životního prostředí. 

Přestože se dostavba okruhu týká především obyvatel hlavního města, Praha v tomto případě tahá za kratší konec provazu. Není totiž investorem, tím je Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu