• Načítám...
>

Praha 12 vystaví model cukrovaru

  • 21. července 2017,
  • 12:17,
  • PRAHA 12,
  • Jana Peterková

Praha 12 vystavuje model bývalého cukrovaru. Jeho komín je stále dominantou Prahy 12 a místním přirostl k srdci. Vedení města proto v rámci veřejného projednávání rozpočtu požádalo o vytvoření rozhledny alespoň z komína tohoto objektu. Bratři Maštalkové se tak pustili do vyrobení modelu této dominanty Modřan.

Reklama

Modřanský cukrovar. Bývalé srdce Modřan i celé Prahy 12. Jeho demolici v roce 2002 místní nesli těžce. Proto se bratři Maštalkové rozhodli vytvořit vzpomínku na tuto bývalou dominantu Prahy 12. Bohumil měl nápad a František se pustil do práce. Začal vyrábět model modřanského cukrovaru. Práci na něm se věnoval dlouhé dva roky, skoro každý večer. Za modelem, který tady teď vidíte, jsou tak stovky hodit poctivé práce.

"Tady je vidět, jak to tam vlastně vypadalo a je tam kousek i toho života. Když se na ten model podíváte, tak tam máte auta, vláčky a skoro to už žije. Protože mám takto šikovného bratra Fandu, který se do toho tiše, pokorně a trpělivě pustil, tak vytvořil to, co tady vidíte," řekl Bohumil Maštalka, tvůrce modelu.

"Zkrátka jsem chtěl něco takového udělat, aby tady po nás něco zůstalo. Dal jsme se do toho sám, sehnal jsem kus prkna ze starého nábytku, lepil jsem papírky, něco jsem vyhodil, něco jsem přidělal a nakonec se to povedlo," řekl František Maštalka, tvůrce modelu.

Bohumil v cukrovaru dokonce pracoval. Nastoupil do něj ve 14 letech. Jako učeň tak navykl těžké práci a v kolektivu zažil jak veselé dny, tak řadu smutných příhod, které tato dřina přinášela.

"Při noční směně spadl chlap, který nahrabával řepu do vagonu, tak se převrátil a spadl. Samozřejmě se zabil," řekl Bohumil Maštalka.

Už na památku svých přátel, které ztratil, tu chtěl po této životní etapě něco zanechat. I když z cukrovaru zbyl jen komín, místní ho považují dále za součást svých životů. Při veřejném projednávání nové výstavby v okolí cukrovaru tak navrhli místní vedení města, aby komín dál tvořil dominantu Prahy 12 a zůstal na svém místě. Město jim vyhovělo.

"Proběhla ta dvě kola, ve kterých si občané specifikovali, co by tady chtěli mít a co je v tom projektu využité. Ten původní komín, který je zde vidět, je v jednom z těch projektů využit jako rozhledna, to znamená, že by mohla vzniknout jakási vyhlídka," řekl Milan Maruštík, starosta MČ Praha 12.

"Protože už jen to, že modřanská část Prahy má ve svém symbolu homoly cukru, což tedy představuje cukrovar, který tady měl pro modřanský region obrovský průmyslový, sociální a kulturní význam. Tímto průmyslem šla ta obec nahoru," řekl Bohumil Maštalka.

Model cukrovaru bude k vidění ve Viničním domku, kde bude vystaven pro veřejnost. Bratři Maštalkové jsou hrdí na to, že dokázali vzpomínku vytvořit pro všechny místní obyvatele. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu