• Načítám...
>

Třináctka má svou první komunitní zahradu

  • 19. června 2023,
  • 20:01,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

První komunitní zahrada v městské části Praha 13 je v plném provozu. Komunitní zahradu radnice předala k užívání místní komunitě a slouží k aktivnímu odpočinku místním obyvatelům. Pozemek o rozměru 2500 metrů čtverečních je součástí pozemku Základní školy Janského, jehož úpravu radnice zafinancovala investicí ve výši 2 milionů korun. Komunitní zahrada Prokopka poskytuje zapojené skupině obyvatel prostor pro společné pěstování především zeleniny, ovoce, bylinek a vytváří funkční místo pro odpočinek a sousedské setkávání.

Reklama

Praha 13 se může pyšnit svou první komunitní zahradou Prokopka, která je součástí velkého pozemku Základní školy Janského. Místní lidé si tam mohou vypěstovat ovoce, zeleninu, odpočinout si tam po náročném pracovním dni a potkat se se svými sousedy.

"Udělali jsme si průzkum mezi lidmi a zjistili jsme, že zájem by byl. Tento pozemek, který je určen jako rezerva pro základní školu, která tady sousedí, byl nevyužitý, proto jsme si řekli, že by bylo dobré využít ho právě za tím účelem komunitní zahrady," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Městská část ve spolupráci s místní komunitou pak udělala základní úpravy, ale detaily už zůstanou čistě na zahrádkářích, kterých je aktuálně kolem padesátky. O pěstování je velký zájem, komunita nyní hlásí přebytek a řada lidí je tak na čekací listině. 

"Zájem vzniká tak nějak celkem přirozeně, protože spousta lidí bydlí v paneláku a tím pádem jim ta zeleň asi schází. Ta možnost pěstovat si vlastní zeleň je pro ně určitě atraktivní," řekla Petra Váchová - členka koordinačního týmu spolku Pro kořínky.

Po práci na zahrádce pak mohou místní posedět, odpočinout si a třeba si i zagrilovat.

"Je to poměrně stranou bytových domů, takže ani nikoho lidé neruší, když tady budou víc do večera, prostě příjemné s užitečným, tak jak by se dřív normálně žilo na vesnici, tak trošku takový návrat ke kořenům," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

O tom, jak se bude dále zahrádka rozšiřovat a co nového na ní ještě vznikne, si pak může komunita po dohodě s městskou částí rozhodovat sama. 

"My máme v tuto chvíli zájem o to nějak rozšířit zázemí zahrady, budeme tady budovat kompostovací záchod, možná, že v budoucnu budeme rozšiřovat kompost, uvidíme, jak se bude rozrůstat. Co se týká nějakého vybavení pro pobyt tady členů, tak bychom chtěli nějakým způsobem společně vytvořit zázemí třeba v podobě nějakého posezení a tak," řekla Petra Váchová - členka koordinačního týmu spolku Pro kořínky.

Na zahrádce to v praxi funguje tak, že každý má svůj očíslovaný a pojmenovaný záhon, ze kterého pak sklízí dary přírody. Případy, kdy by si snad někdo přivlastnil úrodu někoho jiného, se zde nedějí a vzhledem k přátelskému charakteru zdejší komunity to určitě nehrozí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu