• Načítám...
>

V Praze 8 slavnostně spustili obnovenou fontánu

  • 17. května 2024,
  • 1:35,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Nedaleko stanice pražského metra C Ládví v polovině května představitelé radnice Prahy 8 slavnostně spustili provoz obnovené fontány. Radnice ji pojmenovala po architektovi Viktoru Tučkovi, který stojí za vzhledem přilehlého sídliště.

Reklama

Zástupci radnice Prahy 8 slavnostně spustili provoz obnovené fontány na náměstí u metra C Ládví. Historická fontána z 80. let tak opět tryská vodu po dlouhých třiceti letech.

"Bylo velmi složité nejprve najít vlastníka, protože se ke třicetileté zchátralé fontáně nikdo nehlásil. Pak bylo důležité sehnat všechna povolení, což bylo také velmi složité. Složitější, než třeba u běžného rodinného domu. Ale díky realizačnímu týmu a i společnosti Penny jsme tedy nakonec vše získali a začali realizovat," popsal Tomáš Hřebík (STAN) - místostarosta MČ Praha 8.

Na opravě kašny radnice spolupracovala se sousedním obchodním řetězcem, který se na opravě finančně podílel. Obecně pak rekonstrukce zahrnovala kompletní vyčištění, obnovení žulového pláště a zapracování nové technologie.

"Funguje to tak, že veškerá voda, kterou tady vidíte, těmi přepady odchází dolů do převodové nádrže. Převodová nádrž se musela svařit na místě, má obsah čtyři kubíky, protože té vody se tam vrací mnoho a výtlak je skoro padesát kubíků, možná šedesát. Takže, aby se to stačilo vrátit do převodové nádrže, tam je dopouštění vody, hlídání hladiny. A odsud čerpadla to tlačí do trysek, které tady vidíte," konkretizoval Jan Kuneš - realizátor nových technologií

Radnice nově opravenou kašnu pojmenovala po architektu Viktoru Tučkovi, který je nejen autorem kašny, ale stojí i za vzhledem přilehlého sídliště. Autorem nynější podoby fontány je jeho syn Viktor Tuček mladší, který původní vzhled vodní atrakce zachoval.

"Samozřejmě je trošku poplatný té době, kdy to vzniklo. Dnes už bych takovou masivní věc asi nenavrhoval. Ty tvary těch kvádrů trochu evokují i koncepci těch velikých domů tady na sídlišti. Ty vnitrobloky a ty kvádry," uvedl Viktor Tuček - architekt.

“Co říkáte na to, že po třiceti letech zase tryská vodu, funguje?”

"No tak já jsem za to moc rád. Hlavně si myslím, co je důležité, že to oživí tady ten prostor," doplnil Viktor Tuček - architekt.

"To sídliště je urbanisticky i architektonicky velmi cenné. Tak proto jsme si říkali, že tento vodní prvek by zde měl být zachován a myslím, že to většina občanů ocení," uzavřel Tomáš Hřebík (STAN) - místostarosta MČ Praha 8.

Vedení radnice bude pokračovat v obnově vodních prvků a uměleckých děl na Sídlišti Ďáblice. Zaměřit se má především na obnovu cenných plastik.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu