• Načítám...
>

Žákům v Praze 14 zahráli violoncellisté z Pražské konzervatoře

  • 9. června 2023,
  • 14:53,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Živou vážnou hudbu si poslechli žáci přímo v prostorách Základní školy Šimanovská v Praze 14. Zhruba pětačtyřiceti minutový koncert zahráli učitel se svým žákem z Pražské konzervatoře. Projekt radnice 14. městské části má žákům přinést kulturu přímo do škol.

Reklama

Na Základní škole Šimanovská v Praze 14 žákům zahráli violoncellisté z Pražské konzervatoře. Vedení radnice tak chce dětem zprostředkovat kulturní zážitky z pohodlí školy.

"My bychom rádi přiblížili kulturu dětem do škol, aby neztrácely čas, že budou někam přejíždět, tak zahajujeme tento projekt tím, že umělci, v tomto případě studenti Pražské konzervatoře se svým učitelem předvedou vzorovou hodinu," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

"My jsme připravili spíše takovou ukázku, co je na violoncello vůbec možné předvést a trošku ho popíšeme těm dětem a jak k tomu člověk dojde, že vůbec na violoncello hraje, tak aby to pro ně byl trošičku takový vzor," řekl Pavel Verner - profesor Pražské konzervatoře.

Profesor a hudebník Pavel Verner se svým studentem z Pražské konzervatoře žákům předvedli náročnější skladby. Zazněla ale i líbivá klasika a některé nevšední kousky.

"Můj ukrajinský student zahraje takový výběr skladeb, které teď hrál na zkoušky, poměrně náročné kusy a my spolu zahrajeme taková dueta, trošku taková vstřícnější pro ty děti, třeba Haydna, což je taková klasika, která si myslím, že se musí líbit každému," řekl Pavel Verner - profesor Pražské konzervatoře.

"Bylo to moc hezké, mně se líbily obě skladby, nejvíce ta první. Ráda poslouchám klasickou hudbu," řekla Lada Stephanová - žákyně ZŠ Šimanovská.

"Violoncello je skvělý nástroj a fakt jsem si to užila," řekla Miriam Pištiaková - žákyně ZŠ Šimanovská.

"U té klasické hudby si dítě odpočine. Vybrali jsme tři ročníky, pátý, šestý, sedmý, protože ještě u nich můžeme začít to kulturní povědomí a navázat vztah ke klasické hudbě," řekla Alena Gabalová - ředitelka ZŠ Šimanovská.

"Všichni víme, co se ve světě děje a kultura přináší takové povznesení ducha, že to je prostě věc, kterou ty děti velmi ocení v pozdějším věku a budou mít dobrý základ pro svou budoucnost," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Hudební vystoupení pak umělci odehráli ještě v Základní škole Chvaletická. Od nového školního roku by pak podobný kulturní program, a to například i ten divadelní, měla mít každá škola v Praze 14 alespoň jednou měsíčně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu