• Načítám...
>

V Praze 15 se konal seminář chorvatských pedagogů

  • 13. dubna 2023,
  • 22:58,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 15 se konal seminář chorvatských pedagogů. Ti do Česka přicestovali z chorvatského vnitrozemského města Daruvar. To je současně od roku 2017 partnerským městem radnice patnácté městské části.

Reklama

Jak funguje školní družina nebo jak probíhá mezigenerační setkání seniorů s dětmi. I to měl chorvatským pedagogům přinést seminář, který se konal v Praze 15. Městská část totiž dlouhodobě spolupracuje s chorvatským městem Daruvar.

"Cílem této akce je nejenom samozřejmě rozšíření spolupráce naší městské části s Daruvarem, ale zároveň i rozšíření spolupráce mezi pedagogy, protože v Chorvatsku mají české školy a vyučují tam český jazyk, věnují se tam také českým tradicím a samozřejmě k tomu už je jen krůček k té mezigenerační spolupráci, která tam je velmi aktivní a u nás si myslím, že je také velmi aktivní," řekla Jitka Kolářová (ANO) - 1. místostarostka MČ Praha 15.

A takhle mezigenerační setkání vypadalo v Centru sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 15. Děti z mateřské školy Milánská spolu s učiteli zatančily a zazpívaly české i chorvatské národní písně. V obecenstvu jim tleskali učitelé z Chorvatska i místní senioři.

anketa

Učitelé z chorvatského Daruvaru pracují na základních i mateřských školách, kde se vyučuje v českém jazyce. Chorvatské instituce pak nejčastěji navštěvují menšinové děti Čechů nebo ty ze smíšených rodin.

"Mohou se k nám zapsat i děti z chorvatských rodin, které třeba chodily do mateřské české školy a potom se zapsaly k nám. Takže kdokoli si přeje, tak se k nám zapsat může, jsme otevřeni," řekla Marie Válková - ředitelka České ZŠ Komenského a místopředsedkyně svazu Čechů v republice Chorvatsko.

Vzdělávací seminář pedagogických pracovníků v Praze 15 má chorvatským učitelům pomoci upevnit češtinu nebo posílit české tradice. Vzájemně si pak předávají zkušenosti nebo třeba metodiku vyučování.

"Vždy vidíme něco nové, co bychom třeba mohli, například bychom neměli chorvatskou školní družinu. V Chorvatsku to oficiálně neexistuje, takže jsme jedna z prvních škol, které si v Chorvatsku zorganizovaly ten provoz školní družiny, celodenní pobyt ve škole, odpolední hodiny, kde děti tráví čas," řekla Marie Válková - ředitelka České ZŠ Komenského a místopředsedkyně svazu Čechů v republice Chorvatsko.

V rámci semináře pedagogové z Chorvatska absolvovali vedle mezigeneračního setkání také návštěvu české školy nebo vzdělávací seminář kritického myšlení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu