• Načítám...
>

Hostivařský hřbitov se dočká rozšíření

  • 13. července 2023,
  • 12:05,
  • PRAHA 15,
  • Jaroslav Šetlík

Starý hostivařský hřbitov je už roky na hranici své kapacity, navíc svým uzpůsobením příliš nevyhovuje pro ukládání uren, kterých je v současnosti drtivá většina. V jeho těsné blízkosti proto vzniká nový hřbitov. Praha 15 se zároveň snaží vyjednat ochranné pásmo hřbitova, aby alespoň v jeho nejbližším okolí nemohla být žádná výstavba.

Reklama

Starý hostivařský hřbitov je už roky na hranici své kapacity. Pomoci tak má jeho rozšíření, na kterém se v současné době pracuje.

"Nacházíme se v hostivařském hřbitově, kde za mnou vidíte pomník Antonína Švehly, což je významný rodák z Hostivaře, který pomohl vzniku první republiky a samostatné české státnosti. Tady máme hřbitov, který už se vyčerpal, takže dlouhodobá snaha je rozšíření hřbitova, v současné době se podařilo udělat takovou věc, že se tady staví nové kolumbárium a vsypová loučka," řekl Petr Neumann (Společně pro Prahu 15), místostarosta MČ Praha 15.

Nový hřbitov bude mít originální řešení i způsob ukládání ostatků. Základem stavby je monolitická konstrukce se čtyřmi stěnami, v níž bude 1 200 speciálních pouzder na uložení popela. 

"Máme takovou dlouhodobou snahu městské části Praha 15, pietní místo rozšířit, udělat tady alej osobností a takové věci, které si myslím, že k tomu hřbitovu patří. Byl tady altánek, kde se scházel pan Masaryk s panem Švehlou a radili se o tom, jak vést novou republiku a pak tady v současné době řešíme takovou věc, kdy stát a státní podnik Povodí Vltavy měl své pozemky, jednali jsme s magistrátem o směně pozemku, abychom tady mohli vytvořit ten pietní ráz toho hřbitova v okolí, to se bohužel nepovedlo a státní podnik Povodí Vltavy prodal developerovi pozemky," řekl Petr Neumann (Společně pro Prahu 15), místostarosta MČ Praha 15.

Radnice Prahy 15 se snaží vyjednat ochranné pásmo hřbitova, aby alespoň v jeho nejbližším okolí nemohla být žádná výstavba. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu