• Načítám...
>

Klinika adiktologie pomáhá i alkoholikům

  • 6. října 2016,
  • 19:50,
  • PRAHA 2,
  • Tomáš Mladějovský

Závislost na alkoholu a drogách má za posledních deset let stále stoupající tendenci, přičemž nejvíce se zvyšuje počet žen závislých na alkoholu a jejich věková hranice se neustále snižuje. Drogově závislí začínají většinou s braním omamných látek nebo opiátů ještě před dosažením patnáctého roku svého života. Zachránit je může i pražská Adiktologická klinika.

Reklama

Závislost na alkoholu nebo na drogách může potkat doslova každého, ale klinika adiktologie U Apolináře si ví rady s každým člověkem, který se do tohoto stavu dostane.

,,Léčba na našem oddělení trvá sedmnáct týdnů u mužů je to o měsíc kratší, protože problematika je u žen komplikovanější. Nicméně, když pacientka příjde střízlivá, tak nastupuje rovnou na naše oddělení. Pokud ne, tak ji čeká týdení detox než začne léčbu u nás,” řekla Helena Červená, psycholožka Kliniky adiktologie.

Muži i ženy podstupují léčbu dobrovolně. Znamená to tedy, že chtějí změnit svůj život tak, aby už neměli rozpor v rodině, práci a většinou také neměli žádné dluhy.

,,Po třech týdnech má pacient nárok na telefony a první víkendovou návštěvu z rodiny. Po šesti týdnech má nárok na první vycházku do svého rodného prostředí, a potom každý druhý týden do konce své léčby,” řekla Helena Červená.

Úspěšnost léčby je přibližně šedesáti procentní a to po prvním roce absolvování léčení. Pití začíná většinou vždy podobně a to mezi šestnáctým a sedmnáctým rokem života, na zábavě, po diskotéce, po koncertě, ale u některých jedinců se hranice tolerance na alkohol zvyšuje. Pije se tedy častěji a více. Podobný osud měl i Petr.

,,Začalo to nevině. Od střední školy se normálně popíjelo, jak bývá zvykem. Potom se to začalo stupňovat, ale pořád to bylo v pohodě. Pak jsem měl hodně starostí, což zabralo hodně energie a času. Není to nic jednoduchého. Život se mi změnil o sto osmdesát stupňů. Musel jsem řešit nové bydlení a do toho jsem studoval. Byl jsem schopný na posezení vypít půl litr rumu, “ řekl pacient Petr.

U léčby je nejpodstatnější pevná vůle a motivace. Ostatně denní řád příliš samostatných aktivit nedovoluje.

,,Pacienti mají denní program, pevně stanovený řád s řádem léčebným. Od rána od šesti čtyřiceti do večera do jedenácti hodin mají rozplánovaný den. Skládá se z pracovní terapie, psychoterapie a sportovních aktivit,” řekla Jitka Malířková, staniční sestra Kliniky adiktologie.

Na lůžkovém oddělení se léčí i drogově závislí. Někteří ale raději volí léčbu, na kterou docházejí.

,,V součastné době se zde nachází centrum ustavičné léčby, kam docházejí lidé, kteří jsou závislí na opioidech. Například hélium. Místo této drogy dostávají látku, lek, která se jmenuje Methanol. Slouží k celkové stabilizaci jejich stavu. Jak zdravotního, tak následně i sociálního. Častější průběhovou variantou je, že pacient příjde, stabilizuje se na učité dávce, která dostatečně účině potlačí nástup odvykacích stavů, abstinačních syndromů, které by měl tím, že by měl tím, že užíval drogy. Po nějaké době se dávka začne snižovat a pacient program opouští,” řekl Petr Popov, primář Kliniky adiktologie.

Za poslední tři desetiletí se výrazně snížila věková hranice žen závislých na alkoholu a přibývá drogově závislých, kteří jsou velmi mladí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu