• Načítám...
>

Praha 4 vyvěsila sokolskou vlajku a uctila padlé

  • 8. října 2020,
  • 13:55,
  • PRAHA 4,
  • David Wilczek

Praha 4 si připomněla Památný den sokolstva, který je od roku 2019 významným dnem České republiky. Slavnostní a zároveň pietní akt byl uspořádán před Nuselskou radnicí, kde byla vyvěšena i sokolská vlajka.

Reklama

Hlavní město si připomnělo Památný den sokolstva vyvěšením sokolských vlajek na radnicích či na prostředcích hromadné dopravy. K této významné události se připojila i Praha 4. Slavnostní a zároveň pietní akt byl připraven před Nuselskou radnicí.  

"Pražští sokolové se zapojili velice aktivně do odbojových aktivit. Řada z nich odešla již v roce 1939 do zahraničí. Bojovali v našich jednotkách na východní i západní frontě.  Nicméně bojovali i ti, kteří zůstali v Praze. Mnozí z nich patřili k lidem, kteří po Mnichovu v roce 1938, byli nuceni odejít z pohraničí.  Pomohli jim právě pražské sokolské jednoty. Sehnaly jim ubytování, zaměstnání, a tak dále," připomněl Michal Burian, vzdělavatel České obce sokolské.

V noci ze 7. na 8. října nastalo hromadné zatýkaní členů Sokola. Mnoho z nich následně přišlo o život. Tento den se tak nesmazatelně zapsal do historie této organizace. 

"Praha 4 sehrála v tomto hrdinském boji velmi důležitou roli. Na našem území se odehrála řada důležitých aktivit. Od odbojové skupiny Tři králové po zatčení Mašína a jeho postřelení. Ten se léčil v podolském sanatoriu a shodou okolností mělo toto  sanatorium detašované pracoviště v naší podolské sokolovně," uvedl Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4.

Tuto událost si připomněla i paní Dagmar Linhartová, která vstoupila do Sokola v roce 1936, když jí bylo pouhých 5 let. V organizaci aktivně působila do svých 75 let. Jako mladá dívka silně prožívala události během druhé světové války.

"Nikam se nesmělo, nikam se nechodilo, nebyly žádné společenské akce," zavzpomínala Dagmar Linhartová, pamětnice, bývalá členka organizace Sokol.

Sokolská organizace byla ve své téměř sto šedesátileté historii dvakrát rozpuštěna a jednou zrušena. V současné době má však 160 000 členů a přes tisícovku jednot po celé republice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu