• Načítám...
>

Pražští policisté představili nové operační středisko

  • 1. října 2015,
  • 17:01,
  • PRAHA 4,
  • Anna Beránková

Pražští policisté představili nové integrované operační středisko. Cílem tohoto projektu je zvýšení účinnosti operačního řízení a nasazování sil a prostředků, zajištění spolupráce operačních středisek na úrovni krajů a zkrácení dojezdových časů.

Reklama

Otevřením nového střediska je završen jednotný projekt operačních středisek základních složek integrovaného záchranného systému. Celý projekt byl financován z rozpočtu Policie ČR a jeho celková hodnota je více než 95 milionů korun.

“Tento záměr vznikl v roce 2006 v rámci celé Policie ČR. Bylo domluveno, že je potřeba udělat změnu v operačním řízení,” řekl Milan Zapletal, vedoucí OIKT KŘP hl.m. Prahy.

Cílem tohoto projektu je zvýšení účinnosti operačního řízení, zajištění spolupráce operačních středisek na úrovni krajů a zkrácení dojezdových časů.

“Dojezdové časy se určitě sníží. Momentálně je to asi 5 minut 20 sekund. Samozřejmě se to nedá snižovat donekonečna. Ale budeme se snažit, aby servis pro občana byl luxusní,” vysvětlil vedoucí integrovaného operačního střediska, Petr Matějček.

Nový systém také umožňuje lokalizaci mobilních telefonů.

“Je to z důvodu pohřešování osob. V případě, že nám spadne osoba ze skály a neví, kde je. My ji potřebujeme rychle zlokalizovat. Tímto systémem okamžitě vidíme, když vytočí číslo 158, v jakém perimetru se nachází,” doplnil Petr Matějček.

Integrované operační středisko se stalo moderním a příjemným pracovištěm. Pro policisty jsou jednou z novinek polohovací stoly.

“Policista, který sedí u informačních technologií už delší dobu, může zvednout stůl a postavit se k tomu. Tím si uleví on a jeho bdělost je lepší,” řekl vedoucí integrovaného operačního střediska.

Jednou z největších výhod nového střediska pro občany je, že tísňová linka 158 nebude nikdy obsazená.

“Vždy je někdo volný a hovor nabere. A protože jsou všechny kraje propojené, tak nám předá tuto výzvu a my ji hned řešíme,” dodal Petr Matějček.

Kromě běžných telefonátů policisté obstarávají i tísňovou linku pro neslyšící. Dále obsluhují kamery Městského kamerového systému a dohlížejí na bezpečnost a plynulost silničního provozu pražských tunelů včetně nedávno otevřeného tunelu Blanka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu