• Načítám...
>

Spojnice Nuslí s Pankrácí v Praze 4 ožije

  • 15. března 2016,
  • 16:58,
  • PRAHA 4,
  • Barbora Měkotová

Historická cesta spojující Nusle s Pankrácí tvoří i dnes jednu z hlavních os čtvrtí v Praze 4. Její plánovaná rekonstrukce zkvalitní také přilehlá prostranství této třídy.

Reklama

Nadměrný hluk, nebezpečné podchody, prach z projíždějících aut nebo složité přestupy na městskou hromadnou dopravu. Na to si nejčastěji stěžují uživatelé ulice Táborské a přilehlých oblastí. Odborníci představili návrh rekonstrukce, která by měla situaci problematických úseků vyřešit.

“Dojde zde k výměně tramvajového tělesa tak, aby se ztišilo. Nové způsoby uložení tramvají již umožňují, aby byl provoz tišší pro své okolí. Zkvalitní to život lidí v okolí,” uvedl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

“Přibudou stromořadí, rozšíří se chodníky, přibudou bezbariérové zastávky. Tyto úpravy následně pomohou k využívání toho prostoru pobytově. Měly by vzniknou předzahrádky, měly by vzniknout prostory, aby se lidé opravdu na těch ulicích zastavili,” popsala Pavla Melková, ředitelka Sekce detailu města, Institut plánování a rozvoje.

Cílem navrhovaných změn je, aby se z nehostinné dopravní tepny stal příjemný a živý bulvár. Plánované stromořadí doplní podélné parkování tak, aby většinu částí chodníků nezabírala auta, jak je tomu doposud.

“Aby se třeba před školou dalo zastavit a vyložit a naložit děti nebo aby tady ta zastávka byla bezpečnější,” řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

Plánovaná revitalizace se dotkne ulic Táborská, Na Pankráci, Na veselí, Soudní a jejich přilehlých prostranství. Tyto oblasti by se tak měly stát příjemnějším místem pro chodce. Ti se mohou s navrženými změnami seznámit na informačních banerech. Velkou proměnou projde také náměstí Hrdinů. “Dostalo obrovskou dardu v 70. letech, kdy tamtudy byla protažena severojižní Magistrála. Tomu padlo za oběť spousta domů a došlo k rozbití toho veřejného prostoru,” dodal Petr Štěpánek.

Autobusové a tramvajové zastávky jsou nyní na různých místech a lidé tak musí překonávat několik přechodů. Návrh počítá s vytvořením jedné sdružené zastávky, která bude navazovat na metro.V pozdější etapě rekonstrukce se budou řešit i prostory těsně navazující na magistrálu. Měli by zmizet podchody a oblasti kolem dopravní tepny by měly zpřístupnit přechody. Rekonstrukce ale začne úpravou ulic Táborská a Na Pankráci, tam by mělo v průběhu let 2018 a 2019 přibýt 410 nových stromů, 23 přechodů a tři tramvajové zastávky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu