• Načítám...
>

Praha 4 podporuje kampaň Vlajka pro Tibet

  • 28. dubna 2016,
  • 15:26,
  • PRAHA 4,
  • Barbora Měkotová

Na budově Úřadu městské části Praha 4 i na historické radnici zavlála tibetská vlajka. Symbolizuje podporu a solidaritu s Tibetem.

Reklama

Vlajka pro Tibet je mezinárodní kampaň, která se koná každý rok vždy 10. března. Pravidelně se k ní přidává i čtvrtá městská část.

"Tímto podporujeme úsilí Tibeťanů, ať o individuální nebo kolektivní práva tak, abychom připomněli všem, že jsou lidé, kteří si nežijí, tak dobře jako my a musejí ještě o své svobody bojovat," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

10. březen odkazuje na rok 1959 a povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Vyvěšení vlajky symbolicky poukazuje na porušování lidských práv.

"Úplně základní věc je, že se domníváme, že lidská práva jsou univerzální a na stejná lidská práva, jako máme třeba my Evropané, mají právo lidé i v jiných částech světa," vysvětlil Petr Štěpánek.

Celosvětová kampaň tak podporuje nenásilný boj Tibeťanů za autonomii a zachování národní identity. České obce se k akci pravidelně přidávají od roku 1996.

Jde především o život Tibeťanů, kteří bojují za to, aby mohli žít svobodně a důstojně, tak jako žijeme my," uvedl Petr Štěpánek.

Představitelé čtvrté městské části považují za důležité upozornit na zápas o lidská práva, který se v Tibetu odehrává. Upozorňují také na to, že si tímto prošla i Česká republika.

"Hodně lidí tady ještě pamatuje období komunistické poroby, kdy vlastně nemohli vyjádřit svůj názor, kdy mnozí byli ve vězení," doplnil Petr Štěpánek.

"Ta demokracie je pořád jaksi křehká a já cítím jako velkou povinnost, kdykoliv je to možné na to upozornit, ať už právě v této chvíli, kdy vyvěšujeme vlajku pro Tibet nebo při jakékoliv příležitosti, že demokracie je základní kámen, který je potřeba jaksi oprašovat a hlídat," dodal Pavel Caldr, zastupitel MČ Praha 4.

Ve stejném duchu se bude na podzim v Praze 4 konat výstava Pohádky Tibetu očima ilustrátorů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu