• Načítám...
>

Děti mapují osudy pamětníků 2. světové války

  • 26. února 2015,
  • 13:08,
  • PRAHA 4,
  • Karel Rychlý

Příběhy našich sousedů je název jedinečného projektu, který nemá ve střední Evropě obdoby. Děti základních škol v něm hledají pamětníky jedinečných událostí a osobnosti s mimořádným životním příběhem. Tyto memoáry nahrávají a nakonec zpracovávají do podoby reportáže jako dospělí novináři. Výrazně se do projektu Příběhy našich sousedů zapojila i Městská část Praha 4.

Reklama

Projekt Příběhy našich sousedů podporuje více městských částí, ale Praha 4 výrazně. Dělá to v rámci řady akcí k oslavám 70. výročí konce druhé světové války. “Dokumentaristická dětská soutěž, jako je tato, je ten šťastný způsob, jak představit ty události z doby před sedmdesáti lety našim spoluobčanům v Praze 4 nějakým novým způsobem,” vysvětluje radní Městské části Praha 4 Michal Hroza. “Děti učíme dělat to samé, co dělají naši dospělí sběrači, to znamená zajít za pamětníkem, natočit s ním rozhovor celoživotních vzpomínek,” popisuje Hniličková ze společnosti Post Bellum. Za pamětníky vyráží učitel, který doprovází tým dvou až pěti žáků. “Proškolíme jejich učitele, který je doprovází a potom jim vlastně umožníme, aby si ten materiál zpracovaly co nejlépe a to třeba na workshopu,”

Zájem o účast na projektu předčil očekávání. “Teď v první letošní fázi se zapojí 16 škol, což je většina v naší městské části,” říká radní pro kulturu Michal Hroza. Výsledná reportáž má osm až deset minut. Může být rozhlasová nebo televizní, ale někdy děti malují i komiks. “Všechno, co udělají se objeví na portálu pribehynasichsousedu.cz, na této stránce se prezentují všichni pamětníci, jejich příběhy a všechny týmy dětí, které se do projektu zapojily,” popisuje koordinátorka. “Docela dobrým způsobem by byla exteriérová výstava jejich prací, ale stejně dobré by bylo vydat nějakou knížku a třetí možnost je, že uděláme obojí, protože úsilí našich dětí si to zaslouží,” potvrzuje radní.

Na stránkach pribehynasichsousedu.cz se objevují všechny příběhy ze všech městských částí a také měst české republiky, které se rozhodly do projektu vstoupit. A autoři všech příběhů se snaží o co nejlepší zpracování, protože každoročně se vyhlašuje vítěz ročníku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu