• Načítám...
>

Žáci z Prahy 6 podávají návrhy na vylepšení svých škol

  • 31. května 2022,
  • 22:53,
  • PRAHA 6,
  • Dagmar Kopečková

Na šestkových školách na konci března odstartovala participativní akce Šance do škol. Na základě této akce se můžou do vylepšení školy zapojit i samotní žáci. Jakým způsobem? To zjišťovala v reportáži Dagmar Kopečková.

Reklama

Na školách v městské části Praha 6 probíhá participativní akce s názvem Šance do škol. Ta umožňuje žákům, aby sami podali návrhy, jak svou školu vylepšit. 

"Funguje to tak, že městská část vyčlení určitou částku do rozpočtu. Poté spolupracuje s agenturou D21, která má výborný software na tyto věci. Osloví jednotlivé školy, jestli mají chuť se do projektu zapojit. Následně školám poskytne prostředky a školy řeknou svým žákům, že mají příležitost přijít s nějakým nápadem, který by mohl díky těmto penězům vzniknout, takže děti mezi sebou soutěží s jednotlivými projekty a přesvědčují ostatní, že stojí za to pro daný projekt hlasovat. Jsou to takové malé volby," říká Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

"Přínosem pro školu bylo hlavně to, že jsme zjistili, co děti chtějí, jaké jsou jejich potřeby. I když některé projekty neprošly, tak je to pro školu velká inspirace. Také jsme zjistili, že děti jsou ochotné bojovat za to, co chtějí a prosadit to," dodává Karolína Houdková, koordinátorka projektu na ZŠ Petřiny - sever.

Do akce se zapojilo 13 z 15 základních škol městské části. Na realizaci vybraných školních projektů Praha 6 uvolnila dohromady 2,5 milionu korun. Na dvou školách bylo hlasování už ukončeno. Na Základní škole Petřiny - sever kampaň ještě probíhá. O propagaci se nápaditým způsobem postaral školní parlament. 

"Když jsme se dozvěděli o Šanci do škol, tak jsme se rozhodli udělat informační video, kde bychom vysvětlili ostatním žákům, jak podat svůj návrh. Toto video jsme potom prezentovali všude tady po škole. Následně jsme prověřili všechny nápady, některé byly vybrány a podle nás jsou velmi dobré," komentuje Ema Boušková, žákyně ZŠ Petřiny - sever.

"Jsme z 2.B a soutěžíme s návrhem na zakoupení fotbálku na chodbu. Kluci chtějí ten s těmi držátky a my si myslíme, že by pak třeba míň běhali po chodbě a spíš si hráli s tím fotbálkem," dodává Hedvika Hůlová, žákyně ZŠ Petřiny - sever.

Mezi další návrhy žáků Základní školy Petřiny - sever patří mimo jiné i mobilní mlžítko na solární panel nebo například brány a míče na házenou. Pro jednotlivé návrhy mohou v rámci akce hlasovat žáci z celé školy. Projekt s nejsilnější podporou se následně dočká realizace. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu