• Načítám...
>

Jediný maják v Praze naviguje lodě na Vltavě už 12 let

  • 4. května 2023,
  • 9:08,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Nadšenci z klubu vodních motoristů postavili před dvanácti lety za peníze z vlastní kapsy vůbec první lodní maják v metropoli a dost možná i v celé České republice. Červenobíle pruhovaný kužel s LED diodovou žárovkou naviguje lodě ze špičatého kraje Libeňského ostrova.

Reklama

Takhle vypadá první a dosud pravděpodobně jediný funkční maják v Česku. Tenhle červeno-bílý betonový kužel najdete na spodním výběžku Libeňského ostrova v Praze 8. Před 12 lety ho tady na vlastní náklady postavila parta nadšenců z Klubu vodních motoristů. 

"Ten nápad skutečně vznikl někdy 2010 a přišel jsem s tím já. Obrátil jsem se na plavební správu, jestli tady můžeme maják skutečně postavit. Ti s tím souhlasili a v podstatě tady bliká každou noc," řekl Roman Kelbich - správce libeňského majáku.

Maják tu stojí od roku 2011. Na lodě bliká po setmění každé dvě vteřiny a jeho světlo je vidět až na pět kilometrů daleko.

"Asi nejvíce je využívaný loděmi, které v noci připlouvají po hlavním toku a chtějí odbočit tady do našeho přístavu a tady je problém ten, že není vidět ukončení této špice," řekl Roman Kelbich - správce libeňského majáku.

Pruhovaný kužel tak plní přesně to, co se od majáku očekává i na moři. Kapitánům zvláště větších plavidel ukazuje, kde přesně výběžek ostrova končí a kde by už mohli narazit na dno. Několik lodí se tady totiž prý v minulosti vlivem nárazu poškodilo. Na Libeňském ostrově ve dvou klubech kotví přes 6 desítek lodí. Maják ale slouží i těm, které kolem ostrova jen proplouvají a plní tedy i funkci takzvaného náměrníku.

"Když se podíváte naproti, tak plavební dráha je skrz oba dva mosty a přesně, když u druhého, z našeho pohledu, mostu ta loď projíždí, tak může jet přímo na světlo majáku. Až tady odbočí a plavební dráha pak pokračuje nahoru," řekl Roman Kelbich - správce libeňského majáku.

"Je to užitečná věc, protože stráží bezpečnost lodního provozu, v jednom případě dokonce zachránila život plavci, který se v noci ztratil ve Vltavě, když do ní skočil, takže za tím světlem doplaval a zachránili ho. Já jsem rád, že to tady máme, je to něčím zajímavé, je to kuriozita pro celou Prahu, vlastně možná pro celou republiku," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Tenhle kuriózní maják pak tvoří poctivá železobetonová konstrukce. A to se osvědčilo doslova jen pár let po jeho postavení, kdy Prahu zachvátily povodně. Červenobílý kužel je přečkal bez škrábnutí.

Světelná sundavací hlavice má podle Kelbicha nejsilnější LED diodovou žárovku, která šla v roce 2011 sehnat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu