• Načítám...
>

V září dorazí v Praze 9 Trenéři do škol

  • 2. srpna 2023,
  • 16:42,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Hodiny tělesné výchovy bývají pro mnohé zdrojem zábavy, odreagování a možností, jak vybít přebytečnou energii. Pro mnohé se naopak staly chvílemi hrůzy, kdy po nich tělocvikář chce, aby dělali něco, co je nebaví, u čeho se zpotí a co navíc občas i trochu bolí. Zpříjemnit hodiny tělocviku a přimět děti více se hýbat si klade za cíl nový projekt městské části Praha 9 Trenéři do škol, který vznikl ve spolupráci s Asociací klubů Sparty Praha a organizací Kutil Gym, která se specializuje na bojové sporty. I s těmi se mají děti v rámci trenérského tělocviku možnost setkat a naučit se je.

Reklama

Městská část Praha 9 začíná s projektem Trenéři do škol. Požádala proto hlavní město Prahu o dotační program, ze kterého nakonec získala sto sedmdesát tisíc korun. 

"Je to projekt zaměřený na to, aby děti více bavil tělocvik, aby se třeba ulehčilo tělocvikářům, tak trenéři z klubů, jako je Sparta a v našem případě ještě Kutil Gym budou chodit do škol, budou pomáhat při tělocviku a budou propagovat sport, zároveň si tím trenéři i přivydělají, protože trenéři nemají asi moc peněz," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Devítka spojila síly s Asociací klubů Sparty Praha a organizací Kutil Gym. Společně budou školám dodávat odborníky, kteří budou radit učitelům a pracovat s dětmi. Vedle toho také pro ně budou vymýšlet sportovní program.¨

"Samozřejmě záleží na komunikaci s jednotlivými školami, my se budeme snažit zase, jak to děláme vždy, propagovat více sportů, to znamená, že se budeme snažit do těch škol dostat čtyři/ pět sportovních odvětví, kdy budou chodit jednotliví trenéři našich klubů a ve své podstatě budou ukázkově ukazovat, jaké sporty tady děláme," řekl Jan Mikulka - ředitel Asociace klubů Sparty Praha.

Vedle tradičních sportů, jako je halová kopaná, florbal, vybíjená, případně lehká atletika, přijdou na řadu i další méně tradiční sporty, se kterými se děti běžně na hodinách tělesné výchovy nesetkají.

"Chceme právě ještě ukázat ukázky bojových umění, ukázat volejbal, ukázat základy rugby, amerického fotbalu, nejen to, co ty děti standardně dělají, ale abychom jim rozšířili obzory, že existují i jiné sporty a naučili je víceméně ty všeobecné pohybové přípravy," řekl Jan Mikulka - ředitel Asociace klubů Sparty Praha.

Městská část si od projektu slibuje, že trenéři ve školách dětem sport zatraktivní a přispějí k tomu, aby se více hýbaly, protože po koronavirové pandemii a řadě restrikcí u dětí stoupl výskyt obezity a jde o problém, který je třeba urychleně řešit. 

"Co mám informace, tak když to bolí, tak to děti moc nechtějí, že si odvykly, počítače, možná na to každý ani nemá, ekonomická situace, takže tento projekt vnímám jako dobrý, jsem rád, že nám Praha umožnila se do něj přihlásit a věřím, že to i v dalších letech bude pokračovat," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Zkušení trenéři zavítají v rámci Devítky do základních škol Na Balabence a Novoborská. A to od září, kdy začne školní rok. Půjde zároveň i o jakýsi test. Jinými slovy, když to půjde dobře a projekt Trenéři do škol se osvědčí, je možné, že se městská část příští rok přihlásí i s dalšími školami. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu