• Načítám...
>

Chytrý svoz odpadu bude v Praze pokračovat

  • 17. června 2020,
  • 14:48,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Praze bude pokračovat projekt Chytrý svoz odpadu. Ten díky senzorům umístěným v kontejnerech ulehčuje práci s jejich nakládáním. Městu navíc uspoří výdaje. Díky senzorům se také ušetřilo za servisní práce u systému podzemních kontejnerů. Pilotního projektu se účastnilo deset městských částí od loňského února.

Reklama

Chytrý svoz odpadu bude v Praze pokračovat. Projekt hlavnímu městu ulehčuje práci s obsluhou kontejnerů rozmístěných na území metropole. V odpadních nádobách jsou totiž rozmístěny senzory, podle kterých je možné kontrolovat aktuální stav kontejneru. 

"Jedná se o více než čtyři sta padesát senzorů, které měří naplněnost té nádoby. Díky tomu víe, kdy máme vyslat auto na jejich vysypání, potažmo data o zaplněnosti jsou dostupná v aplikaci Moje Praha, takže se mohou občané podívat, když chtějí po Vánocích vyhodit krabici, tak jestli ten kontejner není plný," vysvětluje Zdeněk Hřib (Piráti), primátor hl. m. Prahy.  

Praha chce projektem docílit uklizenějšího městského prostředí a větší spokojenosti obyvatel. Samozřejmě ale chytrý svoz odpadu pomohl také ušetřit výdaje. 

"když to auto nemusí jet k poloprázdnému kontejneru, tak pochopitelně ušetříme i takto. Čtyřicet senzorů bylo také použito na detekci ucpání vozové šachty u podzemních kontejnerů, takže díky tomu se také dalo ušetřit na servisních zásazích," doplňuje Zdeněk Hřib (Piráti).

Pilotní projekt běžel na území deseti městských částí od února loňského roku a to po dvanáct měsíců. Získal také několik odborných ocenění, například v rámci soutěže Chytré město pro budoucnost získal projekt v kategorii Chytré město 2019 nad dvě stě tisíc obyvatel první cenu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu