• Načítám...
>

Hlavní sál Šlechtovy restaurace je zrekonstruovaný

  • 25. června 2021,
  • 15:13,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Šlechtova restaurace ve Stromovce má za sebou největší část z kompletní rekonstrukce. Dokončena byla totiž obnova historického sálu. Ten kromě fresek je vyzdoben i řadou přírodních materiálů, například několika druhy lastur a mušlí.

Reklama

Praha představila zrekonstruovaný hlavní sál Šlechtovy restaurace v Královské oboře Stromovka. V barokním sále byla obnovena štuková výzdoba i s malbami, ale i grotta s novou kamennou kašnou, navrženou podle historického vzoru.

"Šlechtovka chátrala vlastně desetiletí a pořád se nikdo neměl k té opravě. Cesta byla trnitá. Začala vlastně už za minulého politického vedení. Měnil se projekt, postupně se měnilo i to celkové budoucí uspořádání, ale nakonec si myslím, že ten výsledek je velice dobrý," konstatoval Zdeněk Hřib, primátor hl. města Prahy.

"V současné době je otevřena kulturní část Šlechtovy restaurace. To znamená sál s grottou a ochozy. Měla by sloužit převážně kulturním účelům, ale různým slavnostním okamžikům jako jsou svatby, promoce, ale třeba i oslavy narozenin," popsala Hana Třeštíková, radní hl. města Prahy.

"Naším úkolem je pohlídat, aby to bylo místo pro všechny. Aby to nebyla cenově nedostupná zlatá klec, kam budou moci je někteří," zdůraznil Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7.

Nyní se pracuje na další části Šlechtovy restaurace, která by měla sloužit jako zázemí gastroprovozu. Po dokončení tady bude možnost lehkého občerstvení. V patře by měla vzniknout cukrárna. Rekonstrukce trvala několik let a byla velmi složitá hlavně pro restaurátory.

"Velká část té výzdoby je tvořena vlastně z mušlí nebo respektive z lastur velevruba říčního, malířského, a pak ještě ze škeble rybniční. Tito živočichové jsou chráněni zákonem o ochraně přírody. A když restaurátoři potřebovali obnovit tu podobu, která byla barokní, tak museli požádat na základě výjimky ze zákona o ochraně přírody, o sběr mrtvých schránek těchto živočichů. Když se posbírali a začali se doplňovat, tak se zase zjistilo, že vlastně ty schránky jsou o něco větší než byly dříve. Další zajímavost je třeba pod růžicemi. Ty lesklé ornamenty jsou tvořeny drobnými rybími šupinami. Takže tady bylo použito hodně těch původních organických materiálů a je to docela unikátní věc," upozornil Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče MHMP.

Zajímavá je třeba i fresková výzdoba hlavního sálu Šlechtovky. Ta odkazuje na sedm, tehdy známých, planet sluneční soustavy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu