• Načítám...
>

Náprstkovo muzeum nabízí válku z různých pohledů

  • 27. srpna 2021,
  • 14:43,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur probíhá výstava s názvem Tváře války. Výstava se věnuje ozbrojeným střetům napříč světem a časem.

Reklama

Tváře války, takový je název výstavy, kterou si pro návštěvníky připravilo Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur.

 Výstava je pochopitelně věnována ozbrojeným střetům, nicméně základní vize autorů směřovala ještě k jinému cíli. 

"Představit tu válku jako nějaký fenomén, který se táhne napříč lidskou společností a napříč různou problematikou, spojenou s těmi předměty, které tady máme," vysvětlil Ondřej Crhák, spoluautor výstavy.  

Výstava čerpala ze sbírek Náprstkova muzea, tedy z mimoevropských oblastí. Autorům se podařilo získat opravdu pozoruhodné kousky. 

"Jsou tady jednak zbraně, a to zbraně jak velmi účinné, tak zbraně obřadní, často krásně zdobené. A jsou tady i předměty, které připomínají, že válka procházela celou společností. Takže tady třeba máme dětské hračky," konstatovala Markéta Křížová, spoluautorka výstavy.

Mezi dalšími vystavenými předměty jsou návštěvníkům k dispozici také uniformy, náboženské artefakty či dokonce zbraně určené vyloženě pro ženy. Sbírka však obsahuje i několik vzácností. 

"Je tady čelenka, náčelnická čelenka z oblasti amerických prérií. Konkrétně vyrobena kmenem Dakotů, někdy v první polovině devatenáctého století," upozornila Markéta Křížová, spoluautorka výstavy.  

Další z oblíbených prvků je maska mongolského boha války, v podobě buvolí hlavy s korunou složenou z lebek. V samotném závěru se však výstava pokouší od války distancovat.

"Máme tam předměty, které ukazují, že nebylo někdy nutné se proti sobě postavit se zbraní v ruce, že válku mohlo nahradit třeba sportovní utkání. Takže tam máme předměty z Jižní Ameriky. Pálky na takový pozemní hokej," doplnila Markéta Křížová, spoluautorka výstavy.

Záměrem autorů bylo výstavu uzavřít optimisticky. Tato část tedy připomíná touhu po míru a oproštění se od násilí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu