• Načítám...
>

Nová kniha Jozefa Banáše mapuje život Tomáše Bati

  • 8. listopadu 2021,
  • 11:32,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

O životě Tomáše Bati pojednává nový román Jozefa Banáše. Kniha vznikala téměř dva roky a na trhu je ve dvou jazykových mutacích. Její křest proběhl v minulých dnech v Praze.

Reklama

Světlo světa spatřila kniha Jsem Baťa, dokážu to. Její autor Jozef Banáš v ní mapuje život Tomáše Bati. Slavnostní křtu této knihy se mimo autora zúčastnil také například premiér vlády Andrej Babiš a další pozvaní hosté.

"O Baťovi bylo napsáno hodně knížek, ale román v takovém rozsahu o něm ještě nebyl napsaný. Protože i já jsem trochu pracoval v byznysu, jsem vystudovaný ekonom a ještě k tomu i píšu, tak ten Tomáš Baťa byl pro mě ideální postavou a musím říct, že mě v tom i dost povzbudili velmi milí lidé z Nadace Tomáše Bati ve Zlíně," řekl Jozef Banáš, autor knihy. 

Román Jozefa Banáše podle jeho slov popisuje Tomáše Baťu jako fascinujícího podnikatele, který postavil svůj byznys na morálních a etických hodnotách.

"Etika byla klíčem jeho podnikání, byl neskutečně náročný na své okolí, ale především na sebe. Šel lidem příkladem, jeho projevem byl čin. Slovo u něj nebylo tak důležité, ani nebyl nějaký velký řečník, ale měl neskutečně moc takových praktických myšlenek, které byly převzaté ze života a co bylo velmi cenné, dokázal prosadit své myšlenky svou velikou vůlí, entusiasmem a vírou," řekl Jozef Banáš. 

Kniha vznikala přibližně dva roky. Během této doby sbíral autor materiály o Tomáši Baťovi v rakouských archívech.

"Žádný autor samozřejmě nepíše tak, že skončí jednu knihu a začne přemýšlet, co dál. Ve fázi, kdy jsem končil svůj předcházející román, tak už jsem pomalu nad tím Baťou přemýšlel, naštěstí mám celkem dobrou jazykovou výbavu, hlavně němčinu, takže jsem ty věci ještě z dob rakousko - uherské monarchie v těch rakouských archivech zvládl velmi dobře nastudovat a zjistil jsem věci, které ani ti baťovští badatelé zatím neměli," řekl Jozef Banáš. 

Kniha vyšla ve dvou jazykových mutacích a to v Češtině a Slovenštině. Vydavatelství spolu s autorem plánují také anglickou mutaci a její distribuci do zemí, kde má firma Baťa své zastoupení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu