• Načítám...
>

Na Jezerce divákům přiblíží život Karla Čapka

  • 16. listopadu 2021,
  • 17:36,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Divadlo Na Jezerce vezme diváky zpět v čase do dob, kdy žil významný český spisovatel Karel Čapek. Odlehčenou a humornou formou návštěvníky provede životem známého českého velikána. Představí konkrétní osobnosti, které byly s Karlem Čapkem v úzkém kontaktu a dílčí události, jež jeho život ovlivnily.

Reklama

Divadlo na Jezerce přiblíží návštěvníkům život jedné z nejvýznamnějších českých osobností. Řeč je o Karlu Čapkovi. Představení s názvem Ze života Čapka spojuje osudové životní události českého spisovatele s jeho významnými díly. 

"Byl to takový impulz od Honzy Hrušinskýho, který má Čapka hrozně rád. Nejdříve jsme si říkali, zda bychom dokázali zdramatizovat kapesní povídky, ale pak jsme si řekli, že by možná bylo zajímavé se podívat na život Čapka jako takový," řekl Petr Vacek, režisér, herec. 

Ačkoli byl život Karla Čapka v mnoha ohledech nelehký, sám spisovatel byl plný humoru a tímto směrem se vydává i samotná inscenace. Režisér Petr Vacek je taktéž autorem textu. Diváci ho však mohou vidět i na scéně a to dokonce hned v několika rolích.

"Já budu babička a potom budu ještě německý vyslanec, potom budu pejsek a kočička, ledňáček, loď na vlnách, Angličan a také budu Bavor a Francouz, Eiffelovka a atlas hmyzu. Protože jsme si říkali, jakým způsobem udělat celý ten život, když nemáme možnost to udělat jako ve filmu, tak jsme si řekli, že zkusíme udělat stínohru a to dělám já. Já tam kmitám v zákulisí," řekl Petr Vacek. 

Stínohře značně napomáhá samotná scéna, která je sice na první pohled velmi jednoduchá, nabízí však široké využití. Hlavní role, tedy postavy Karla Čapka, se ujal herec Daniel Šváb.

"Ono slovo velikán je skoro slabé slovo, protože člověk, který byl sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu, viděl dopředu, co se bude dít, snažil se varovat všechny, napsal Válku s mloky, napsal Bílou nemoc a nebyl vyslyšen. Ti důležití lidé mu nevěřili," řekl Daniel Šváb, herec. 

Zajímavostí představení je i rozsáhlé využití samotných herců, většina z nich totiž na jevišti ztvárňuje hned několik postav.

"Já hraji jednak Josefa Čapka, potom hraji tatínka Čapků, také hraji T. G. Masaryka a G. B. Shawa. Každá ta postava je reálná a všechny spojuje jedna věc a to je obrovská touha po svobodě a po demokracii," řekl Libor Hruška, herec. 

Jelikož herci ztvárňují reálné postavy české historie, bylo třeba se na role dobře připravit.

"Načetla jsem všechno, co Olga Scheinpflugová napsala, byla jsem se podívat v domě Na Strži, kde s Karlem žili. Viděla jsem i nějaké krátké dokumenty, ono toho není moc, ale co se dalo, to jsem viděla," řekla Barbora Mudrová, herečka.

Představení Ze života Čapka návštěvníkům ukáže životní úspěchy i nesnáze významného českého spisovatele a rozhodně stojí za vidění.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu